|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Pampelišky patří nepochybně ke stálicím jara, ale nejen to 

Pampelišky patří k jaru. Víte, jak moc nám mohou být prospěšné?

25. března 2018 10:00 / Shutterstock
 18   0
Důkazy o tom, zda je či není pampeliška zdraví prospěšná, zatím neexistují, lépe řečeno nejsou vědecky podložené. Naše babičky však na ní nedaly dopustit. Využití má mnoho. Nechte se inspirovat.

Celá rostlinka je jedlá a má specifickou nahořklou chuť. Jíst můžete každou její část bez výjimky. Podívejte se, jak je zužitkovat. Znáte strom s nejvyšší koncentrací živin a antioxidantů na světě? Čtěte více.

Pampeliškové listy do salátů

Listy, zejména mladé, které neobsahují mléko, se dají použít na salát. Doporučuje se sníst během 6 týdnů každý den hrst čerstvých listů ochucených citronovou šťávou. Mají pročišťující a posilující účinek a zlepšují činnost vnitřních orgánů.

Pampeliškový kořen

Pampeliškový kořen je nahořklý, ale účinný. Přestože se kořen sklízí brzy na jaře (v březnu), jeho účinky neovlivní ani pozdější sklizeň (říjen / listopad). Kořen bychom neměli poškodit, řežte ho podélně. Očistěte ho vodou a pak jej usušte. Sušení by mělo být rychlé, ideálně pod umělým teplem. Usušené kořeny skladujte v uzavíratelných nádobách.

Hořčiny obsažené v kořenu podporují vylučování trávicích enzymů a žaludečních kyselin, takže se zlepšuje naše trávení a zvyšuje se chuť k jídlu. Příznivé účinky kořene pampelišky jsou znát i na zlepšení činnosti jater, při poškození toxickými látkami či při zánětu.

Co obsahují pampeliškové listy?

  • vitamin C
  • vitaminy skupiny B
  • provitamin A
  • draslík
  • sodík
  • hliník
  • měď
  • železo
  • vápník
  • křemík
  • důležitou součástí je i chlorofyl a inulin

Pampeliškové květy

Rostlinky nám mohou posloužit i na přípravu medu. Pampeliškový med sice není v pravém slova smyslu med, ale recept na jeho přípravu je velmi jednoduchý. Natrhejte asi tak 400 květů pampelišky a pořádně je omyjte. Dejte je do velkého hrnce, zalijte litrem vody, přidejte kolečka omytého citronu a vařte 15 minut. Nechte odstát do druhého dne. Pak je přeceďte, přidejte cukr a za stálého míchání vařte, až směs zhoustne.

Pampeliškový med má pozitivní vliv nejen na játra, ale i na některé alergie, respirační nemoci a také na zažívací nebo kožní problémy. Využijte sílu přírody a zařaďte léčivé byliny do svého života. Vyplatí se to.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu