Nejzdravější potraviny, které jsou nezbytné pro zdravé fungování našeho těla
Avokádo
Avokádo je ve skutečnosti ovoce s nízkým obsahem fruktózy, bohaté na zdravé tuky a draslík. Má vynikající vliv na kardiovaskulární systém, udržuje zdravý krevní tlak, zlepšuje metabolismus. Obsahuje vlákninu, vitaminy B6, K, E, C, kyselinu listovou a měď.
Mangold
Mangold je zelenina podobná špenátu, neobsahuje však kyselinu šťavelovou. Má mírně pikantní chuť, podporuje trávení a imunitní systém, prospívá kostem, kloubům, vlasům, nehtům i nervovému systému. Je zdrojem vitamínů C, E a A (ve formě beta-karotenu) spolu s minerály manganu a zinku.
Česnek
Kdo by neznal blahodárné účinky česneku. Je bohatý na mangan, vápník, fosfor, selen a vitamíny B6 a C, což ocení vaše kosti i štítná žláza. Má protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, upravuje tlak, zpomaluje stárnutí. Zkuste si dát po ránu stroužek česneku do úst. Budete překvapeni účinkem.
Brokolicové klíčky
Čerstvé klíčky mají mnohem silnější účinek než brokolice sama. Obsahují přírodní látku sulforafan, která chrání před záněty. Klíčky dodají tělu vitaminy B, E a K, z minerálů vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, zinek, nenasycené kyseliny omega 3, antioxidanty, či vlákninu.
Houby
Kromě toho že jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník a minerály, jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů. Působí jako prevence, připisují se jim protirakovinné účinky. Vhodné pro lidi, kteří trpí cukrovkou, či obezitou.
Kapusta
Kapusta sice nevypadá vábně, je však známá velkým obsahem vitamínu K, A a C, spolu se slušným množství manganu, mědi, vitamínů skupiny B, vlákniny, vápníku a draslíku. Díky obsahu flavonoidů má antioxidační a protizánětlivé účinky. Pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla, pročišťuje ledviny.
Špenát
Špenát je jednou z nejvýživnějších potravin na světě. Je bohatý zejména na vitamíny A a K, mangan, hořčík a kyselinu listovou. Flavanoidy, které obsahuje, chrání tělo před volnými radikály, mají protizánětlivé výhody a antioxidační podporu.
Listy kadeřavé kapusty
Obsahují velké množství vlákniny, chlorofylu, vitamíny B, C, E, beta karoten, minerály, protein, či vápník. Konzumace listů napomáhá růstu svalové hmoty. Jsou zásobárnou látek, které jsou schopné bojovat s volnými radikály, působí preventivně proti rakovině.
Rajčata
Rajčata jsou pokladem pro naše zdraví, vynikající zdroj vitamínu A, B, C, E, draslíku, vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, karotenu a antioxidantů. Obsah karotenu podporuje činnost mozku, draslík posiluje kardiovaskulární systém. Jsou elixírem mládí, zpomalují stárnutí. Významně snižují riziko mrtvice a rakoviny.
Květák
Jedna porce květáku obsahuje 77 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Je zásobárnou vitamínu K, thiaminu, riboflavinu, hořčíku, fosforu, kyseliny listové, kyseliny pantothenové, draslíku a manganu. Květák je dobrým zdrojem cholinu, vitamínu řady B, který je velmi důležitý při vývoji mozku. Obsahuje množství protizánětlivých živin. Více informací o květáku najdete v našem dalším článku.
Cibule
Cibule je antialergická, protizánětlivá a antioxidační zelenina. Vhodná i při alergii, protože zabraňuje uvolňování histaminu. Obsahuje bílkoviny, antioxidanty, sacharidy, vlákninu, selen, železo, vápník, fosfor, draslík. Cibule je obzvláště bohatá na flavonoidy, kokrétne kvecertín, který má antioxidační účinky, snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu tuků v krvi, zabraňuje vzniku rakovinotvorných buněk.
Vejce
Vejce jsou bohatým zdrojem bílkovin a esenciálních živin. Lutein a zeaxantin, které se nacházejí ve vaječném žloutku, pomáhají snižovat riziko oslepnutí u starších osob. Vajíčka obsahují i cholin výborný pro mozek, nervový a kardiovaskulární systém. Jsou významným zdrojem vitaminu A, E, D a K, ale i celého komplexu vitamínů B.
Kokosový olej
Kromě toho, že pozitivně ovlivňuje štítnou žlázou a metabolismus, je kokosový olej bohatý na kyselinu laurovou, která v těle působí jako silný bojovník proti bakteriím, virům a plísním. Obsahuje 99 procent tuku, je složen z kyselin, které jsou známé jako přírodní antibiotika.
Ořechy
Ořechy jsou lékem na delší život, podporují hubnutí. Jsou bohatým zdrojem draslíku, zinku, vitaminů skupiny B, blahodárné působí na nervovou soustavu. Proč je důležité namáčet ořechy? Více se dozvíte zde.
Sladké brambory
Jsou bohaté na antioxidant beta-karoten. Jejich konzumací podpoříte imunitní systém, snížíte riziko srdečních onemocnění a rakoviny, upravíte si hladinu cukru v krvi.