|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Brokolice je opravdovým darem přírody  

Největší chyby při konzumaci brokolice. Čemu byste se měli určitě vyhnout?

11. prosince 2017 13:27 / Shutterstock
 8   0
Možná jste to ani netušili, ale ten, kdo odmítá konzumaci brokolice, se ochuzuje o úžasnou zeleninu, která obsahuje množství potřebných látek pro naše tělo. Je nejvyšší čas to změnit.

Pojďme spolu objevit kouzlo zelené hlávky. Evropanům trvalo sto let, než přišli na to, jak velký přínos má pro naše zdraví. Ještě začátkem 20. století ji téměř nikdo neznal. Především díky vysokému obsahu vitaminu C, A a E patří brokolice mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus.

Jak si brokolici správně připravit, které části brokolice se používají, a hlavně, jak se vyhnout chybám při konzumaci brokolice?

Jezte i stonky

Většina lidí konzumuje z brokolice jen její růžičky. Měli byste vědět, že stonky obsahují mnohem více vlákniny, a navíc, mají sladkou a příjemnou chuť.

Jak je připravit?

Oloupejte vnější vrstvu a vnitřek pak nakrájejte na menší kousky. Vaří se však trochu déle, proto je do hrnce přidejte jako první a až potom přidejte růžičky.

Nezapomínejte na listy

Většinou, když si koupíme brokolici, odstraníme z ní listy a dále ji zpracováváme. To je také chyba. V listech se nachází největší množství betakarotenu, který je důležitý zejména pro ženy před menopauzou, protože snižuje riziko rakoviny prsu a věkem podmíněné makulární degenerace sítnice.

Betakaroten se řadí mezi nejsilnější antioxidanty vůbec. Další složkou, kterou obsahují listy, je vitamin C. Listy můžete vařit, grilovat nebo smažit.

Nejvhodnější zpracování brokolice

Je důležité myslet nejen na to, co jíme, ale i na to, jakým způsobem dané jídlo zpracujeme. Jistě jste už slyšeli o tom, že zelenina si zachová nejvíce ze svých vitamínů a složek tak, že ji připravíme na páře. Tímto způsobem přípravy se dokonce zvýší její protirakovinné účinky.

Příprava brokolice v páře do pěti minut zachová její důležitý enzym - myrosinázu. Tento enzym je potřebný při tvorbě sulforafanu, který má silný protirakovinný účinek. Z brokolice vymizí, pokud ji připravujete vařením nebo ji ohříváte v mikrovlnce.

Výběr správné brokolice

Nejlépe si zvolíte, pokud v obchodě sáhnete po brokolici, která má tmavozelené, fialovo-zelené nebo modro-zelené okvětí. Vyhýbejte se světlezelené a žlutozelené brokolici. Která zelenina je nejvíce kontaminovaná? Dozvíte se v našem dalším článku.

Tato zelenina je opravdovým darem přírody a je považována za jednu z nejzdravějších zelenin.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu