|  STYL
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zdraví
Ovoce i zeleninu je třeba důkladně zbavit chemických látek 

Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina. Jak správně zlikvidovat škodlivé látky?

09. prosince 2017 09:43 / Shutterstock
 19   2
Ovoce a zelenina jsou velmi důležité pro zdraví našeho organismu. Mnoho lidí však podceňuje techniku jejich mytí, a mytí tak ztrácí na významu.

Krátké opláchnutí prostě nestačí. Pesticidy, které se využívají při zemědělské výrobě, mají na naše zdraví katastrofální vliv. Víte, jak správně mýt ovoce a zeleninu? A stačí obyčejná voda?

Nejvíce kontaminované ovoce a zelenina

Zejména následující ovoce a zelenina obsahuje velké množství pozůstatků různých pesticidů:

  • jablka
  • celer
  • broskve
  • dovážené nektarinky
  • okurky
  • cherry rajčata
  • špenát
  • brambory
  • jahody
  • hrozny

Nejméně kontaminované ovoce a zelenina

Mezi nejčistší ovoce a zeleninu s nejnižším procentem obsahu pesticidů patří:

  • avokádo
  • kukuřice
  • zelí
  • mražený hrášek
  • cibule
  • kiwi
  • žlutý meloun
  • květák
  • chřest
  • mango
  • ananas

Ovoce i zeleninu je však vždy nutné řádně umýt. Zkuste některých z níže uvedených způsobů:

Ocet a čistá voda

Veškerou zeleninu a ovoce myjte v roztoku z octa a čisté vody. Nechte je přibližně 15 až 20 minut v roztoku v poměru 10% octa k 90% vody. Je neuvěřitelné, jak je poté voda v misce špinavá. Následně opláchněte ovoce a zeleninu v čisté vodě.

Jedlá soda a citrónová šťáva

Smíchejte jednu lžíci citrónové šťávy, dvě lžíce jedlé sody a přibližně litr vody. Přísady pořádně rozmíchejte, dokud se soda pořádně nerozpustí. Ovoce ponořte do roztoku a nechte působit přibližně deset minut. Po vyjmutí ho opláchněte pod tekoucí vodou. Tento způsob se nehodí na ovoce s tenkou a pórovitou slupkou.

Jablečný ocet

Přidejte do vody sklenku octa a zeleninu či ovoce opět nechte namočené přibližně deset až patnáct minut. Potom důkladně opláchněte čistou vodou, aby se ocet smyl. Jablečný ocet zničí 98% bakterií a škodlivin. O všestranném využití jablečného octa jsme psali v našem jiném článku.

Grapefruitová šťáva

Budete potřebovat lžíci grapefruitové šťávy, jednu lžíci jedlé sody, jeden šálek bílého octa a vodu. Všechny přísady důkladně zamíchejte, ale dbejte na to, aby se nevytvořila pěna. Takto připravenou směs nastříkejte na ovoce a nechte působit alespoň pět minut. Potom přípravek z ovoce důkladně smyjte.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu