Čtyři nejzdravější oleje. Výtečně ochutí jídlo a pomohou našemu tělu
Za zdravějšími alternativami nemusíte chodit do drahých obchodů s bio potravinami, stačí si správně vybrat v běžném obchodě.
Jaké jsou nejzdravější oleje pro naši kuchyni?
Extra panenský kokosový olej
Tento olej je už dnes mnohem dostupnější i v běžných obchodech. Kokosový olej má všestranné využití. Můžete si jím natírat tělo, vařit s ním a dokonce i smažit. Má totiž vysokou tepelnou odolnost. Kokosový olej obsahuje množství nasycených tuků, ale je velmi lehce stravitelný a proto je výborný hlavně pro sportovce a aktivní lidi. Stejně tak se hodí pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Tuky z extra panenského kokosového oleje se neukládají jako tuková tkáň, protože se zpracovávají v játrech. Samozřejmě to neplatí, pokud jste sedavý typ člověka, který si vychutnává jídlo ve velkém množství a bez pohybu. Za normálních okolností se kokosového oleje se nemusíte bát, naše tělo potřebuje nasycené i nenasycené tuky.
Avokádový olej
Avokádový olej obsahuje podobně jako olivový olej, mononenasycené mastné kyseliny, ale také nasycené a polynenasycené tuky. Ideální je do studené kuchyně, do salátů nebo například na chléb se sýrem, podobně jako olivový olej. Pomáhá lidem se srdečně-cévními chorobami. Výborný je pro lidi se zhoršujícím se zrakem a pomáhá také léčit nezdravou pokožku, především lupénku.
Extra panenský olivový olej
Olivový olej mezi nejzdravější oleje vůbec. Mnoho restaurací a také domácností používá olivový olej na vaření a také smažení. Extra panenský olivový olej obsahuje mononenasycené mastné kyseliny a je ideální do studených pokrmů, stejně jako avokádový. Na smažení jsou speciální olivové oleje. Tento olej nás chrání před srdečně-cévními chorobami a pravidelnou konzumací dokáže snižovat cholesterol v krvi. Konzumovat by ho měli pacienti s cukrovkou. Podporuje funkci mozku a díky vitamínu E zlepšuje stav pleti a celé pokožky.
Vepřové, husí sádlo a lůj
Ano, čtete správně. Rostlinné tuky jsou velmi zdravé, ale stejně zdravé jsou i živočišné. Pozor však na to, jaké. Naše babičky vařily a smažily jedině na živočišných tucích, avšak všechny pocházely z domácí výroby, ze zvířat, která byla chována na dvoře, pásla se na loukách a byla krmena výlučně přírodními krmivy. Proto byly tyto tuky bohaté na mononenasycené a nasycené tuky. Vepřové sádlo je navíc bohaté na vitamin D. Sádlo jako pleťový krém používaly naše babičky běžně.
A jak můžete sádlo ještě použít?
Tak třeba zábaly z husího či vepřového sádla slouží k léčbě kašle, průduškových onemocnění a nachlazení. Látka se namočí do teplého sádla, přiloží na hrudník, který se ještě zabalí do další vrstvy látky tak, aby byl člověk co nejvíce v teple. Možná se vám bude podobná rada v nadcházejícím sychravém počasí hodit.