|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Zdraví
Plody kustovnice čínské jsou odbornou veřejností právem označovány jako léčivé ovoce 

Nejlepší potravina pro ty, kteří pracují každý den s počítačem

21. srpna 2017 13:07 / Shutterstock
 4   0
Ačkoli jsme o této potravině mnohokrát slyšeli, mnozí z nás možná netuší, že jedna z jejích velkých předností je, že zlepšuje zrak. Pokud patříte k lidem, kteří pracují každý den na počítači, měli byste ji rozhodně zařadit do svého jídelníčku.

Jedná se o plody kustovnice čínské, tedy goju. Tyto bobule se používají v tradiční čínské medicíně a konzumovat je můžete ve vařeném nebo sušeném stavu. Goja bobule jsou plné vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a esenciálních aminokyselin. Jedná se o látky, které prospívají našim očím.

Jak působí na naše oči?

Goja obsahuje, kromě výše uvedených i jeden speciální antioxidant, zeaxanthin, který podporuje zdraví našich očí. Víceré studie prokázaly, že každodenní užívání semen goja po dobu alespoň 90 dnů mělo za následek zmenšení žlutých usazenin pod sítnicí, které jsou příčinou vzniku svalové degenerace oka.

Denní dávka 100 gramů

Podle studie je ideální denní dávka 100gramů. Toto množství bychom měli konzumovat, pokud chceme našim přetíženým očím dopřát přiměřenou regeneraci po celodenní práci s počítačem. Zmíněné množství goja bobulí  obsahuje vitamín A, C, vápník, železo, vlákninu a bílkoviny, které významně podporují regeneraci očí.

Jaké jsou další účinky?

Goja bobule obsahují silné antioxidanty a díky jejich schopnosti neutralizují volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk a následnému stárnutí organismu.

Díky dalším výzkumům plodů kustovnice čínské se zjistilo, že podporují imunitní systém a redukují množství antigenů, které souvisejí s alergickými onemocněními. Také zvyšují fagocytózu retikuloendoteliálního systému, snižují krevní tlak, zlepšují tvorbu krve (stimulují tvorbu bílých a červených krvinek) a mají příznivý vliv na zrak a funkci jater.

Plody kustovnice čínské jsou odbornou veřejností právem označovány jako léčivé ovoce.

Fotogalerie
Monika Moorová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu