|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Ostatní
Celulitidu nejlépe odstraní cvičení 

Masáž proti celulitidě není tak účinná, jak si mnozí myslí. Mnohem víc pomůže cvičení

02. dubna 2022 08:08 / Unsplash
 0   0
Celulitida je nechtěná věc, ostatně ženy, které na ni trpí, by mohly vyprávět. A většina z nich se ptá, zda tolik proklamované masírování může skutečně pomoci. Odpověď je ale malinko složitější.

Na celulitidu totiž neexistuje vlastně žádná léčba, ale jsou tu určité důkazy o tom, že masáž může pokožku vyhladit a dočasně zlepšit její vzhled. Důležité je ale také vědět, co to vlastně ta celulitida je. Kůže je v podstatě spojena se spodní tkání pásy nazývanými vláknité přepážky. Když se tyto tzv. pásy natáhnou, tukové buňky se vyboulí a vytvoří známý efekt pomerančové kůže.

Masáž výskyt celulitidy může jen omezit

Studie z roku 2010 zjistila, že masáž redukovala tuk na stehnech, ačkoli výsledky nevydržely dlouho. Odborníci si nejsou přesně jisti, proč masáž alespoň omezeně pomáhá, nicméně jedna z teorií říká, že zvyšuje místní průtok krve a stimuluje lymfatický systém. To znamená, že odpadní materiály jsou odváděny efektivněji a zlepšuje se tak vzhled pokožky.

Pro alespoň nějaké výsledky se nejvíc hodí tedy lymfodrenážní masáž a suché baňkování. Ale musí jít o pravidelné ošetření, nikoli jen občasné. Ale i tak je tu jeden háček, jak už bylo řečeno. Výsledky jsou jen částečné a nevydrží dlouho.

Podle The American Academy of Dermatology Association lze dosáhnout většího dopadu pravidelným cvičením. Existují také slibné léčebné procedury, jako je laserová terapie, terapie akustickými vlnami či vkládání jehel pod kůži.

Cvičte a pijte dostatek vody

Lepší výsledky než masáž přináší především každodenní kardiovaskulární cvičení v kombinaci se silovým tréninkem a zdravou stravou. Ujistěte se, že pijte hodně vody, protože dehydratace způsobuje, že celulitida je nápadnější.

To vše je lepší, než tolik proklamované masážní nástroje, jako pěnové válečky nebo masážní pistole. Pomohou, ale jen trochu a krátkodobě. Trpělivým a pravidelným cvičením se ale celulitidy dokážete prakticky úplně zbavit. Také čtěte: Jezte šťastně. Žaludkem totiž prochází nejen láska, ale i dobrá nálada.

Zdroj: Live Science, American Academy of Dermatology Association.

Fotogalerie
Mirka Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu