|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Retro
Společným znakem historických koupelen je jednoduchý styl 

Jak si zařídit koupelnu ve stylu 30. let, ze které se budete těšit řadu let

28. října 2020 16:38 / Depositphotos
 0   0
Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, relaxovat v podobné koupelně jako kdysi slavný podnikatel Tomáš Baťa? Zařídit si koupelnu ve stylu 20. či 30. let minulého století, chce trochu odvahy, času i peněz, výsledek však může být ohromující.

Vybavit moderní koupelnu retro nábytkem bývá často složitější, než se na první pohled zdá. Aby si získala majitele na spoustu let, žádá si zařizování dokonale promyšlenou koncepci. Dobrý vkus a cit pro desing jsou v tomto případě výhodou. Není však na škodu přizvat k plánování koupelny prověřeného odborníka.

Základem je černobílá klasika

Znakem koupelen v meziválečném období byla především jednoduchost, kterou v současné době preferuje většina světových designérů. Dominovala jim bílá barva, která se nejčastěji kombinovala s kontrastní černou. Obdélníkové obklady na stěnách přitom často doplňovala dlažba oktagon.

Sanitární keramika byla vesměs v bílé barvě. Umyvadla stávala na podstavci, který ukrýval odpadní trubky. Součástí koupelny byla litinová či plechová vana obvykle na nožkách. Při vybavování koupelny v 21. století lze však pracovat i se smaltem nebo přírodním kamenem, který nabízí nejrůznější barevné kombinace.

Litinové radiátory i retro zrcadlo

Ke koupelnám s historickým duchem neodmyslitelně patří i litinové radiátory. K nim je nutné pořídit odpovídající ventily, stejně tak zásuvky a vypínače. Především detaily vytvářejí styl. Krásu veškerého vybavení podtrhne retro zrcadlo, které přinese i do menšího prostoru více světla.

Není nutné vyhýbat se ani tapetám se secesními rostlinnými vzory nebo jednoduché mozaice. Stejně tak sem skvěle zapadne industriální styl, který tvoří kovové konstrukce a otevřené regály. Přirozené světlo nejlépe doplní retro osvětlení. Dále čtěte: Trendem koupelen je tenkostěnná keramika. Díky ní se celý prostor nebývale odlehčí.

Fotogalerie
redakce | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu