Podpořte dětskou imunitu. Připravte doma zdravé zázvorové bonbony
Kořen zázvoru lékařského je považován za jednu z nejoblíbenějších rostlin podzimu a zimy. Mnoho dospělých si z něj vaří v zimním období léčivý čaj pro podporu imunity, ale léčí s ním rovněž už rozběhlé nachlazení a chřipky. Děti se však někdy naší snaze o podporu jejich zdraví postaví a tento aromatický a chuťově výrazný čaj odmítají. Možná právě kvůli jeho někdy až ostré chuti, možná proto, že jim dokola opakujeme, že je to „zdravé“.
Přitom má tolik úžasných schopností. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky, pomáhá při rýmě a chřipce, stimuluje krevní oběh, takže dokonale zahřeje organismus. Při konzumaci většího množství může způsobit pálení žáhy a bušení srdce, ale v malém množství je zcela neškodný i pro děti.
Zázvorové bonbony
Léčivé a zároveň lahodné zázvorové bonbony budou vašim dětem chutnat, takže je do nich dostanete bez problémů. Pomohou jak při nachlazení, chřipce a kašli, tak skvěle zafungují i jako prevence. Připravit je můžete z mletého sušeného zázvoru i z čerstvého.
Co budete potřebovat:
- půl hrníčku vody
- 1 hrníček cukru (lepší je třtinový)
- 1 lžička mletého zázvoru
- šťáva z poloviny citronu
- špetka mletého hřebíčku
- 2 lžičky medu
- moučkový cukr na obalení
V kastrůlku smíchejte vodu, cukr, citronovou šťávu, hřebíček a zázvor. Přiveďte k varu a nechte probublávat něco málo přes čtvrt hodiny. Občas promíchejte. Jakmile směs získá tmavě hnědou barvu a zhoustne, zkuste trochu směsi lžičkou kápnout do vody. Pokud se směs nerozteče, ale zůstane tuhá, přidejte do kastrůlku med a odstavte ze sporáku.
Připravte si plech s pečicím papírem a lžičkou kapejte budoucí bonbony jeden vedle druhého. Nechte dvě hodiny ztuhnout a poté obalte v moučkovém cukru, aby se vám v dóze nelepily k sobě. Psali jsme také: Tvaroh je výtečná potravina. Zbaví vás tuku, horečky, bolesti i zánětu.