Máslo je pro mnoho lidí drahá komodita. Existují zdravé a chutné suroviny, kterými ho lze výborně nahradit
Máslo je odpradávna považováno za základní surovinu. Jeho cena ale stále stoupá a ne každý si ho může dovolit. Zkuste tedy doma provést změnu, která navíc nemusí vést vždy k horšímu. Máslo obsahuje většinou pouze nasycené tuky, což ve velké míře našemu tělu vůbec neprospívá. Naštěstí však existují alternativy, kterými můžete máslo nahradit a pochutnáte si zrovna tak. Nejlépe to jde při pečení, tam je variant opravdu hodně.
Místo másla použijte řecký jogurt
Pokud jste se rozhodli péct svůj oblíbený koláč, chléb, nebo pečivo, nezoufejte nad nedostatkem másla. Jednoduše nahraďte předepsanou dávku másla polovičním množstvím jogurtu a bez obav strčte do trouby. Pečivu to nijak neuškodí a koneckonců ani vám ne. Místo tuku totiž obohatíte recept o pořádnou dávku bílkovin a celkově bude pečivo šťavnatější.
Vyzkoušejte jiný tuk, jako je například olivový nebo jiný olej
Většina lidí používá olej pouze na smažení, nebo v případě olivového oleje do salátů. Můžete s ním však skvěle nahradit i máslo v bábovkách, koláčích, ale i při přípravě omáček na těstoviny. Množství másla se ovšem nerovná množství použitého oleje – toho dejte vždy o čtvrtinu méně. V případě chuťově výrazných olejů jako například kokosového či avokádového použijte vždy jen čtvrtinu tohoto oleje a zbytek doplňte právě olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým.
Při pečení použijte jablka
Chcete-li mít pečivo šťavnaté, ale nemáte možnost přidat do receptu máslo, a nebo si jen hlídáte kalorie, nesnášíte dobře laktózu nebo nejíte živočišné produkty, sáhněte po jablečném pyré. Jablka buď nastrouhejte na struhadle, nebo je rozmixujte a ve stejném množství přidejte do těsta.
Dýňové pyré také udělá své
Na podzim se také hodí využít dýňové sezony, jelikož pyré z upečené dýně se skvěle hodí jako náhražka másla do koláčů nebo jiného sladkého pečení. Dýni nakrájejte na plátky, upečte a po vychladnutí rozmixujte. Místo másla pak použijte tři čtvrtě dávky pyré, kterým navíc dodáte do pečiva spoustu vitaminů, draslík a vlákninu.
Avokádo se hodí na chleba i do koláče
Čím jiným zásobovat tělo potřebnou vlákninou, vitaminem E, draslíkem a kvalitními rostlinnými tuky a navíc se vyhnout máslu v receptu? Jedině avokádem. Má navíc tu výhodu, že jej můžete použít jak při pečení, tak za syrova. Zkuste si někdy namačkané zralé avokádo namazat na opečený toast, lehce osolit a opepřit - je to lahůdka. Když nahradíte máslo stejnou dávkou rozmačkaného avokáda, připravíte tak ty nejlepší brownies.
Na čerstvý chléb pomazánku
Máslo je máslo, o tom není pochyb. Pro svou peněženku i zdraví však uděláte mnoho, když si místo něj budete na chleba každý den mazat různé variace tvarohových pomazánek, které si doma vyrobíte. Vynikající je pažitková, šunková, nebo ta s jarní cibulkou.
A co pod marmeládu na chleba?
Máte rádi chleba s máslem a marmeládou? Zkuste něco jiného. Opečte toast a ještě teplý ho namažte arašídovým máslem, potřete zlehka ostrou marmeládou a vaše ústa budou v sedmém nebi. Zkuste i jiná oříšková másla jako například máslo z vlašských nebo lískových ořechů. Vynikající je také mandlové máslo s kousky mandlí. Na vrch položte plátky banánů, jahod nebo fíků a zdravá a chutná svačina je na stole.
A jak vy nahrazujete máslo? Co si mažete na chleba a co používáte při pečení? Dále čtětě: Naučte se upravit cuketu tak, že ji bude milovat celá rodina.