Tvaroh je výtečná potravina. Zbaví vás tuku, horečky, bolesti i zánětu
Historie tvarohů sahá až do doby kamenné, zejména severně od Alp. Tvaroh znali již staří Germáni. Původ tvarohu tedy spadá do oblasti dnešního Německa, kde byl průmyslový tvaroh vyráběn již od 19. století. Oceňován je zejména díky dietetické povaze, výborné vstřebatelnosti a obsahu jeho živin – především plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitaminů.
Co všechno tvaroh obsahuje
- bílkoviny
- sacharidy
- tuk
- vodu
- železo
- vápník
- fosfor
- hořčík
- draslík
- cholin
- fluorid
- sodík
- selen
- zinek
- omega-3 kyseliny
- omega-6 kyseliny
- vitamin A
- vitamin B
- vitamin E
- kyselinu listovou
- kyselinu pantotenovou
- betakaroten
Léčivé účinky
Tvaroh normalizuje proces krvetvorby, nervového systému a metabolismu. Podporuje nejen dobré zdraví, ale i spánek. Co všechno umí?
- Podporuje trávení.
- Urychluje metabolismus.
- Zlepšuje pravidelnou stolici a čištění trávicího traktu.
- Je to dokonalý zdroj bílkovin pro svalstvo.
- Regeneruje a pomáhá budovat svalstvo.
- Snižuje kyselost (vysoké pH) v žaludku.
- Funguje jako prevence před osteoporózou.
- Vyživuje kosti, klouby a zuby.
- Zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů.
- Snižuje vysoký cholesterol v krvi.
- Působí jako prevence před kardiovaskulárními chorobami.
- Zklidňuje nervový systém.
- Vytahuje z těla horkost, proto se využívá při horečkách.
- Ulevuje od bolesti kloubů.
- Pomáhá při zánětech.
Vhodný při dietě
Tvaroh se tráví pomalu, ale snadno. Je doporučenou složkou stravy, pokud ze zdravotních důvodů musíte držet diety kvůli problémům se žlučníkem, střevy, žaludkem či játry. Mohou ho konzumovat i cukrovkáři, osoby trpící nadváhou či obezitou.
Obrovskou výhodou tvarohu je, že vás zasytí na dlouhou dobu, doplní velký podíl bílkovin a má nízkou energetickou hodnotu. Při cílené aktivitě (sport, cvičení) krásně buduje svalstvo, přičemž spaluje podkožní tuk. O tom, jak vám může tvaroh pomoci i s popraskanými patami, jsme psali zde.