Připravte si vynikající bramborový salát bez majonézy podle Romana Pauluse. Tato lehká verze vás ohromí
Na štědrovečerní večeři se tradičně podává křupavý řízek nebo obalený kapr s bramborovým salátem. Většina Čechů na tuto klasiku nedá dopustit. Klasický bramborový salát s majonézou v kombinace se smaženým však může být pro žaludek zápřah, a proto existují desítky lahodných variací bramborového salátu. Pokud se chcete letos vydat touto cestou, připravte si zdravý bramborový salát podle Romana Pauluse s kuřecím vývarem zcela bez majonézy. Jeho dokonalá chuť vás úplně zaskočí.
Vývar místo majonézy
Známý šéfkuchař Paulus moc dobře ví, jakými surovinami nahradit majonézu, aby byla výsledná chuť bramborového salátu ještě lepší. Použijte kuřecí vývar. Dejte však pozor na to, aby byl vývar velmi silný, jinak by mohla být chuť salátu mdlá.
Vývar musí být silný
Silný vývar si připravíte tak, že kosti, maso i skelety dáte před vařením na čtvrt hodiny nebo dvacet minut do trouby. Cibuli, kterou přidáte do vývaru neloupejte, slupka dodá vývaru lepší chuť i barvu. A nakonec, ještě silnějšího vývaru docílíte tak, že všechny suroviny zalijete studenou vodu, přiveďte k varu, a poté vařte velmi pomalu. Je to z toho důvodu, že bublání dělá vývar kalnější.
Co je potřeba na vývar
Na jeden a půl litru čistého silného vývaru budete potřebovat dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla, případně kuřecí stehna. Co se týká koření, pak použijte bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře.
Recept na bramborový salát bez majonézy
Na přípravu lehkého bramborového salátu podle Romana Pauluse si připravte:
- 500 g salátových brambor
- 200 ml kuřecího vývaru
- 30 g plnotučné hořčice
- 50 ml rostlinného oleje
- 100 g červené cibule
- ocet
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy salátu
Nejprve uvařte brambory ve slupce a v osolené vodě. Ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na plátky. Dejte je do velké mísy, osolte, opepřete, přidejte olej, hořčici, ocet a najemno nasekanou červenou cibulku. Následně přilijte čistý teplý kuřecí vývar a nechte marinovat. Občas během marinování promíchejte. Před podáváním případně ještě dochuťte solí a pepřem a nařeďte zbylým vývarem. Salát by neměl být příliš hutný. Tak dobrou chuť. Dále čtěte: Vyrobte si přírodní elixír z česneku podle tibetských lékařů. Vyléčí tělo a při dlouhodobém užívání prodlouží život.
Zdroj: lidovky.cz.