Starověké obiloviny, které se vyplatí přidat do jídelníčku pro podporu zdravé výživy
Takže ať už máte stravu bez lepku, nebo prostě chcete být při vaření trochu kreativní, výměna moderních obilnin za ty starodávné je skvělý způsob, jak dát svým oblíbeným pečivům a pokrmům zdravý šmrnc.
Starověké obiloviny mají spoustu zdraví prospěšných vlastností. Jejich přidání do vaší stravy může pomoci v boji proti obavám z nedostatku živin, a to díky jejich bohatým nutričním profilům. "Starověké obiloviny mohou být skvělým doplňkem naší stravy, protože na rozdíl od bílých rafinovaných obilných produktů jsou plné vitaminů, minerálů a vlákniny," říká nutriční specialistka Aliza Marogy. "Některé lze pěstovat pomocí tradičnějších zemědělských metod včetně použití menšího množství pesticidů a hnojiv."
Dokonce studie Women’s Health Study zjistila, že ženy, které pravidelně jedly celozrnné odrůdy, měly o 30 % menší šanci, že zemřou na srdeční choroby a další kardiovaskulární choroby ve srovnání s těmi, které celozrnné potraviny jedly jen zřídka nebo vůbec. Co se tedy vyplatí zařadit do svého jídelníčku?
Quinoa
Quinoa je klasifikována jako celý protein, což znamená, že obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. Ty pomáhají s řadou důležitých procesů v těle, jako je zvýšení svalového růstu, regulace trávení a podpora imunitního systému.
Pohanka
Pohanka má velmi vysoký obsah minerálů včetně hořčíku pro zdraví srdce a manganu a mědi, které podporují vaše celkové zdraví a metabolismus. Má také vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro stavbu svalů, kostí, chrupavek a kůže.
Špalda
Stejně jako quinoa je i špalda plnohodnotný protein. Je plná vlákniny, která pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu a zlepšuje zdraví srdce. Špalda je také bohatá na zinek, který je nezbytný pro zdravý imunitní systém a hojení ran. Špalda je ale druh pšenice, takže pokud máte bezlepkovou stravu, budete muset tuto plodinu vynechat.
Amarant
Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a železa. Železo je potřebné pro tvorbu červených krvinek, které přenášejí kyslík v těle. Amarant také obsahuje antioxidanty, které pomáhají snižovat oxidační stres v těle. Ten nastává, když máme v těle více volných radikálů než antioxidantů, což může způsobit, že volné radikály poškodí naše buňky, což vede k nemocem a stárnutí.
Proso
Stejně jako amarant má vysoký obsah bílkovin, železa a antioxidantů. Obsahuje také rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu. Pozor, jáhly však obsahují antinutriční látky, které mohou blokovat nebo snižovat vstřebávání vitaminů a minerálů. Abyste tomu zabránili, namočte je přes noc při pokojové teplotě, poté sceďte a před vařením opláchněte.
Khorasanská pšenice
Pšenice Khorasan má vysoký obsah vitaminů B, hořčíku, zinku a selenu. Zinek a selen podporují váš imunitní systém a snižují oxidační stres v těle. Její vysoký obsah vlákniny znamená, že vám pomůže snížit riziko obezity, mrtvice, a cukrovky, stejně jako zlepšit zdraví vašich střev.
Žito
Žito je dobrým zdrojem železa, vápníku a draslíku. Železo je minerál potřebný k tomu, aby tělo mohlo produkovat hemoglobin, látku v červených krvinkách, která slouží k přenosu kyslíku z našich plic do jiných částí našeho těla. A nedostatek může způsobit únavu, oslabit imunitní systém nebo dokonce ovlivnit srdce nebo plíce. Dále čtěte: Jak fungují kolagenové doplňky a mohou opravdu posílit svaly a klouby?
Zdroj: Woman and Home.