Vyrobte si vynikající domácí máslo. Potřebovat budete jen smetanu ke šlehání a 10 minut času
Tradiční vánoční cukroví se rozhodně neobejde bez kvalitního másla. Bohužel v poslední době je kvůli rostoucí inflaci cena másla mnohem vyšší, a proto se někteří lidé uchylují k zakoupení náhražek - margarínů. Margarín se sice jako máslo tváří, ale rozhodně vám tak křehké, chutné a voňavé cukroví neudělá.
Máslo a staročeská kuchyně
Máslo bylo už od pradávna velmi oblíbenou potravinou mezi hospodyňkami. Naše babičky na něm velmi rády smažily, vařily a i jej používaly k pečení. I proto se po másle jmenují mnohé koláče, zákusky nebo pečivo. Vzpomeňte si například na máslové housky nebo tradiční máslový koláč.
Dříve se máslo vyrábělo stloukáním
V dřívějších dobách se máslo vyrábělo stloukáním tekuté smetany, neboť to šlo nejlépe. Smetana se stloukala do té doby, než se začala tvořit šlehačka, která se odebírala a později přidávala do dortů. Když se smetana stloukala dále, začlo nakonec vznikat máslo. To bylo skladované v hliněných nádobách ve velmi chladných sklepech, kde vydrželo i dlouhou dobu.
Výroba másla vám dnes rozhodně nezabere tolik síly a času jako našim babičkám. Stačit vám bude pouze pár minut. Z jednoho litru smetany byste měli vyrobit zhruba 350 g másla a 600 ml podmáslí.
Jak vyrobit máslo za pár minut
Smetanu přelijte do šlehací nádoby nebo do jiné hluboké mísy a začněte šlehat. Začněte šlehat na nízké otáčky a jakmile začne smetana houstnout, můžete přidat rychlost. Za chvíli se z husté smetany bude tvořit tuhá šlehačka. Za normálních okolností byste v tomto momentě přestali šlehat a šlehačku byste použili na dorty nebo zákusky. Pro výrobu másla však musíte šlehat dál.
Zhruba za minutu šlehání se začne šlehačka postupně rozpadat a měnit se v hrudkovitou směs. To je z toho důvodu, že se začíná tvořit máslo, které se odděluje od tekuté složky. Šlehejte ještě chvíli, abyste ze smetany oddělili všechen tuk - máslo. Celý proces by měl zabrat maximálně deset minut.
Poté si vezměte cedník nebo utěrku a přeceďte hrudky másla. Tekutinu rozhodně nevylévejte. Jedná se o velmi lahodné a zdravé podmáslí, které můžete přidat například do buchet. Máslo nakonec lehce propláchněte pod studenou čistou vodou, abyste oddělili zbylé podmáslí. Případně jej můžete v míse se studenou vodou dvakrát či třikrát pořádně promnout, jako to dělávaly babičky.
Ve výsledku byste měli mít kompaktní hroudu másla, kterou zabalte například do potravinářské fólie a uložte do lednice. Čerstvé máslo byste neměli v lednici skladovat příliš dlouho. Pozor si dejte na to, aby bylo vždy v nějaké fólii, neboť nabírá pachy okolí. Dále čtěte: Vyrobte si kurkumové mléko. Tento přírodní elixír zdraví pomůže při celé řadě problémů.
Zdroj: kucharkaprodceru.cz, thestayathomechef.com.