Proč se nám v zimě nechce cvičit a jak to změnit

Zdraví 20. prosince 2021 | 13:34 — Mirka Malá
V posledních týdnech se hodně lidí potýká s tím, že cvičí méně a méně, pokud vůbec. A není to jen zimním počasím. Přitom cvičení je samozřejmě nejen zdravé, ale také hodně pomáhá dobré náladě, kterou potřebujeme čím dál víc.
Stojí za nechutí cvičit zimní lenost nebo vyhoření? / Shutterstock

S příchodem zimy je obvyklé, že se lidem nechce vyběhnout ven do sněhu nebo mrazivého dne. A často se jim nechce ani absolvovat cestu do posilovny. A ti, kdo cvičí doma, si pravidelně nacházejí nějakou výmluvu, proč zrovna dnes cvičit nebudou. Zima sama o sobě ale není jediným důvodem, proč tomu tak je. Důvodů je hned několik a někde mezi nimi je i ten váš.

Máte slabou vůli

Zpráva Global Health & Fitness Association zjistila, že 50 % všech nových členů posiloven během prvních šesti měsíců skončí, jak uvádí The Stylist. Takže možná jste právě v této fázi a prvotní předsevzetí i nadšení už vyprchalo.

Pokud je to váš případ, je důležité, abyste se teď trochu tzv. kousli a u cvičení ještě pár týdnů vydrželi, než se z něho stane nezbytná součást vašeho života.

Jste netrpěliví

Není žádným tajemstvím, že hodně lidí, kteří začnou cvičit, aby si nějakým způsobem vylepšili postavu, očekává příliš mnoho a příliš brzy.  Takže pokud jste po pár týdnech cvičení zaznamenali na svém těle jen malé změny, je dost možné, že jste si řekli, že ta dřina prostě nestojí za to.

Ale nic nikdy nejde tak rychle, jak bychom chtěli. Takže buďte trpělivější, výsledky se dozajista dostaví v čase. Když už jste se cvičením začali, je škoda s ním skončit. Už jen z toho důvodu, že je to vlastně svým způsobem druh relaxu, při kterém si vaše hlava dokonale odpočine.

Jste vyhořelí

Možná se to nezdá, ale dva roky lockdownů a karantén, kdy jste ale byli zároveň stále tak nějak v práci, neměli jste dovolenou nebo málo a k tomu všemu všechna ta nejistota, to má vliv na psychiku a možná jste už prostě ze všeho unavení a vyhořelí.

Pokud je to váš případ, využijte vánočních svátků a dejte si zkrátka oraz od všeho. A do nového roku vstupte odpočinutí, s čistou hlavou a pak znovu zařaďte do své rutiny pravidelné cvičení.

Chybí vám sebevědomí

Hodně lidí během pandemie přestalo cvičit a teď se bojí návratu do posilovny. Možná si i vy nevěříte, že budete po pauze schopni držet krok s ostatními. Pokud je to skutečně tak, tak si s tím nelamte moc hlavu a začněte si pomalu cvičit doma. A až se budete cítit lépe, pak se vraťte zpět do posilovny nebo na cvičení, která jste kdysi navštěvovali. Dále čtěte: Je užívání nootropik a posilovačů mozku opravdu bezpečné? A pomáhají vůbec?

Zdroj: Stylist Very Well Fit

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu