|  STYL
út 2. července, svátek má Patricie, zítra Radomír
Ostatní
Když člověk trpí nespavostí, může to vyústit ve zdravotní problémy 

Dlouhodobá nespavost může vést i k přibírání na váze. Poradíme, jak s ní bojovat

03. listopadu 2020 07:33 / Pixabay
 0   0
Lékaři se čím dál častěji setkávají ve svých ordinacích s lidmi, které trápí nespavost. Problém s nespavostí se podle statistik týká pětiny populace. Špatný či nedostatečný spánek přitom není radno podceňovat. Může vést k velkým problémům.

Pokud se špatně vyspíte, budete do práce chodit unavení, takže se to projeví na vaší výkonnosti. Také se tím zvyšuje míra stresu a nervozity. Dlouhodobé problémy se spánkem se dokonce mohou začít projevovat zvyšováním váhy, což může vést až k obezitě. Jak s nespavostí bojovat a předejít tak i dalším zdravotním problémům? Možností je hned několik a určitě stojí za vyzkoušení.

Pokud máte potíže se spánkem jen ojediněle, není třeba to nějak extra řešit. Jestli jde ale o dlouhodobý problém, neměli byste jej podceňovat. Vyhnete se tak zbytečným zdravotním problémům. Někdo radí pro lepší spánek vypít teplé mléko s medem. Pokud to na vás nezabírá, zkuste následující tipy.

Meduňka vás uklidní

Určitě si domů pořiďte meduňku, která skvěle funguje nejen na zlepšení nálady či koncentrace, ale pomůže vám i se spánkem. A to, zda ji vyzkoušíte ve formě čaje, nebo raději vsadíte na meduňkový balzám, je už čistě na vás. Meduňku si také můžete vypěstovat na vlastní zahrádce nebo doma v květináči.

Dýchejte levou nosí dírkou

Nejde o žádný vtip, dýchání levou nosní dírkou radí zkušení jogíni. Údajně to perfektně zklidňuje mysl a také snižuje krevní tlak. Přetočte se na levý bok, stlačte pravou nosní dírku a dýchejte pouze levou. Tato metoda pomáhá především v horkých letních dnech nebo při návalech horka. O obličejové józe, která pomáhá v boji proti vráskám, jsme psali zde.

Upravte jídelníček

Také příjem nevhodných potravin je jednou z častých příčin nespavosti. Základním pravidlem je nepřejídat se a poslední jídlo si dát 2 hodiny před spánkem. Vyhýbejte se mastným nebo tučným jídlům a nechte tak žaludek v noci odpočinout od zbytečného trávení. Pokud hledáte potraviny, které s nespavostí zatočí jednou provždy, zkuste obohatit jídelníček bylinkami nebo l-tryptofanem, který pomůže lepšímu usínání, zvýší kvalitu spánku a problémy s nespavostí může výrazně zlepšit.

L-tryptofan je esenciální aminokyselina, nemá téměř žádné nežádoucí účinky, takže je možné užívat jej dlouhodobě. Můžete se s ním setkat také pod názvem tryptofan. Lze jej najít i v potravinách, hlavně ve vejcích nebo sladkovodní řase spirulině.

Koulejte očima

Méně známou metodou, jak v noci rychle usnout, je koulení očima. Zní to možná nezvykle, ale prý to funguje. Protáčení očí simuluje to, co se s nimi běžně děje během spánku, a navíc může být tato aktivita spouštěčem takzvaného spacího hormonu. Stačí před spaním zavřít oči a pomalu je protáčet směrem nahoru.

Zmáčkněte správný akupresurní bod

O účincích akupresurních bodů není pochyb a mimo jiné vám mohou pomoci od bolesti a přispívají také k relaxaci těla. Pokud chcete rychleji usnout, stiskněte si po dobu zhruba 20 vteřin bod mezi obočím a kořenem nosu, následně stiskněte bod spojující palec a ukazováček na pravé noze a nakonec místo pod nehtem na ukazováčku stejné nohy. Celý postup opakujte minimálně dvakrát.

Ponořte obličej do ledové vody

Pokud jste nervózní nebo ve stresu, a proto nemůžete usnout, existuje ještě jeden osvědčený tip. Ponořte hlavu do lavoru s opravdu ledovou vodou a vydržte alespoň 30 vteřin. Ledová voda vaše tělo uvolní a uklidní nervový systém. Je dokázané, že ponořená tvář v ledové vodě spouští takzvaný potápěčský reflex, který má vliv na snížení srdeční frekvence a krevního tlaku.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu