|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Zdraví
Některé kameny projdou, jiné se musí operativně odstranit  

Proč lidé v létě pozorují nárůst problémů s ledvinovými kameny a kdy je na čase navštívit urologa

14. června 2020 14:53 / Shutterstock
 0   0
Letní měsíce jsou poslední dobou spjaty s déletrvajícími vysokými teplotami. Řada obyvatel tráví zahraniční dovolenou v teplých oblastech. Lidé přitom často nemyslí na dostatečný pitný režim, který by byl úměrný ztrátám tekutin na podkladě pocení, vypařování a jistě i v určitých případech fyzické aktivitě.

Je důležité se v létě chovat tak, abychom se kamenům vyhli. Ale jak na to?

Správný pitný režim

V prvé řadě je nutné upravit pitný režim. Pacienti s ledvinovými kameny by měli přijímat minimálně 2 l tekutin denně.  V letních měsících až do 3 l s ohledem na pocení, aktivitu a teplotu okolí. Z toho by měla být polovina čistá voda. Dostatečný  a správně rozložený pitný režim je důležitá součást nespecifické metafylaxe.

Moč je hypersaturovaný roztok, ve kterém se nacházejí kromě jiného i kamenotvorné látky. Je třeba, především v teplých měsících, příjem tekutin zvýšit, aby moč nebyla ještě více koncentrovaná. Zároveň zvýšený příjem tekutin částečně zvyšuje pH moči, a to především tam, kde pacient nedodržuje nízkobílkovinnou stravu.

Rovnoměrnost přijímání tekutin během dne

Důležitá je rovnoměrnost přijímání tekutin. Dalším důležitým faktorem je restrikce příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky doporučujeme přijímat mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí.

Jak ledvinové kameny poznáme a kdy je na čase navštívit urologa

Na přítomnost ledvinových kamenů nás upozorní v akutním stavu ledvinová kolika. Ledvinová kolika je stav spojený s kolikovitými bolestmi v bedrech, pocitem na zvracení nebo přímo se zvracením, opoceností, slabostí. Pokud je blokovaná moč infekční, je stav spojen i s teplotami. V „klidovém stavu“ nás na přítomnost kamenů může upozornit občasné pobolívání v bedrech, spojené s trvajícím výskytem baktérií v moči, občasná přítomnost krve v moči (jak mikroskopicky tak i makroskopicky). Psali jsme také: Slanina jako lék. Využijte léčivé účinky oblíbené mastné pochoutky ve svůj prospěch.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu