Návod, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun a na jaké plody si dát pozor
Mnoho lidí vůbec netuší, jak správně vybírat vodní meloun. Ačkoliv se může zdát těžké určit, jak zralý je vnitřek, když jediné, co vidíte, je vnější slupka, existuje celá řada triků, jak v obchodě poznat zralý a sladký meloun.
Napoví barva melounu i žluté skvrny
Meloun, který je zralý, je zbarven do tmavě zelné barvy. Světlý meloun bývá nedozrálý. Zralé melouny mají tóny do žluta, zatímco bílá barva znamená, že melouny nejsou zralé. Melounům, které jsou na jedné straně světlejší a na druhé straně tmavší, je třeba se vyhnout. Hledejte na melounu žluté nebo bílé skvrny. Stejně tak i barevný kruh na opačné straně od stopky může znamenat míru sladkosti. Čím je větší, tím by měl být meloun sladší.
Pokud je v obchodě více melounů, sáhněte po tom, s velkými žlutými skvrnami. Čím více žlutých skvrn, tím chutnější a sladší meloun bude.
Sušší a stočená stopka
Pozornost věnujte i samotné stopce. Pokud je sušší a stočená, znamená to zralý plod. Zelná stopka naopak značí, že je meloun nedozrálý a nebude ani sladký a červený uvnitř.
Jasný zvuk
Dalším důležitým ukazatelem, jak si vybrat zralý meloun, je zvuk. Poklepejte na meloun a pokud je zvuk dutý, spíše podobný tenoru než basu, je tento plod zralý. Ještě osvědčenější způsob je takový, kdy chytíte meloun do svých rukou a stlačíte jej. Poslouchejte, zda začne zevnitř mírně praskat. Jestliže ano, držíte zralý meloun. Ale pozor, zase to s tou sílou nepřehánějte.
Tvar melounu
Důležitý je také tvar melounu. Vždy hledejte pevný, symetrický, nepotlučený meloun bez trhlin a rýh. Pokud má meloun boule nebo vypoukliny, může to znamenat, že během růstu byl vystaven nadměrnému působení slunce nebo vody, což může mít za následek vysušení nebo rozmělnění dužiny.
Pozor na melouny plné chemie
Bohužel, pěstitelé se snaží zrání melounu často urychlit různými metodami, a to včetně vstříknutí dusičnanů do dužiny pomocí injekční jehly. Pokud má melounová dužina tmavě červený odstín až do fialova a žilky mají odstín do žluta, místo bílých, jde o meloun s dusičnany. Přítomnost nitrátů zase zjistíte tak, že ponoříte kousek dužiny do sklenice s vodou. Obarví-li se voda do červena nebo růžova, znamená to, že meloun obsahuje nitráty. Dobrý meloun vodu jen trochu zkalí. Nejvíc nitrátů se koncentruje blíže u kůry a stopky.
Obrázky v naší fotogalerii vám pomohou s výběrem toho nejsladšího melounu. Dále čtěte: Ve slupce od melounu se nachází mnoho cenných látek, je škoda ji vyhodit.