|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Pampeliškový med není tak prospěšný, jak si možná myslíte 

Výrobu pampeliškového medu si raději odpusťte. Účel osladit splní, ale jinak za moc nestojí

04. června 2020 11:14 / Shutterstock/JumpStory
 14   0
Pampelišky kvetou všude, a tak si z nich mnoho lidí připravuje takzvaný pampeliškový "med". O pravý med vlastně ale nejde, ten umí jen včely. Nápoj si s ním sice osladíte skvěle, ale jeho příznivé zdravotní účinky jsou spíš výmysl.

Proč se mu vlastně říká med? Asi pro jeho medovou konzistenci a nazlátlou barvu. To je ovšem jediné, co má se včelím medem společného. Jedná se spíš o jakési pampeliškové sladidlo či sirup, který spolehlivě osladí nějaký pokrm či nápoj a docela i hezky voní, ale v ostatních parametrech se může s medem jen těžko měřit.

Nic než chutný sirup

Pokud si chcete připravit pampeliškový "med“ pro jeho blahodárné účinky, pak neplýtvejte časem a recept rovnou zahoďte. Problém totiž tkví právě v přípravě tohoto údajného elixíru zdraví. Zatímco včelí med se skládá z jednoduchých přírodních cukrů, hlavní cukernou složkou pampeliškového "medu“ je sacharóza v podobě klasického řepného cukru.

Přípravou jej zbavíte vitaminů

Pampeliškový „med“ se připravuje tak, že se květy pampelišek hodí do vody, zasypou klasickým bílým cukrem a nechají se vařit. Ovšem už teploty vyšší než 50 °C zlikvidují všechny prospěšné látky, které pampelišky obsahovaly. Veškeré vitaminy, enzymy a další blahodárné látky naprosto vyprchají a pozitivní vklad pampelišek tak přijde naprosto vniveč.

Karcinogenní karamel

Nejhorší ze všeho je však přidaný řepný cukr, který při vysokých teplotách karamelizuje, což je pro recept žádoucí, ale také se rozkládá, přičemž vzniká hydroxymetylfurfural, který je pro člověka částečně toxický.

Když už se do přípravy sirupu pustíte, raději nechte pampelišky i s cukrem vyluhovat v převařené vodě. Bílý cukr tam bude pořád, ale zrovna tak zůstanou vitaminy a enzymy z pampelišek a navíc se zbavíte karcinogenních látek z karamelizovaného cukru.

Včelí med vede

Chcete-li ale udělat něco pro své zdraví, z pampelišek si upleťte věneček a kupte si raději pravý včelí med od včelaře. Včelí med je pro vaše zdraví mnohem přínosnější, jelikož obsahuje vitaminy A, D, E, K, C i B, aminokyseliny, vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík a další prospěšné látky. Je vnímán jako přírodní antibiotikum a je schopen ničit bakterie a posilovat obranyschopnost člověka. Může být též prevencí rýmy, zánětu horních cest dýchacích, chřipky a dalších civilizačních chorob. Rovněž zbavuje kožních problémů, proleženin a nachází své uplatnění i v kosmetice. Psali jsme také: Nevyhazujete slupky z mandarinek, vyřeší problémy s trávením a pomohou i na suchý kašel.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu