|  STYL
so 28. září, svátek má Václav - Den české státnosti, zítra Michal
Krása
Zubní kámen se vytváří ze zubního plaku 

Jak odstranit zubní kámen. Zlikvidujte ho sami během chvíle

09. června 2020 09:12 / Depositphotos
 125   11
Zubní kámen nejen že hyzdí zuby, ale také přispívá k jejich kažení. Vzniká postupně a dokáže vaše krásné zuby zničit. Vytváří ze zubního plaku, na kterém se ukládají minerální látky ze slin a zbytků potravin.

Stačí podcenit správné čištění zubů a hned se na nich usadí plak se škodlivými bakteriemi, které se podílejí na vzniku, mimo jiné, i zmíněného zubního kamene. Zubní kámen se na okrajích dásní a pod jejich okraji, a to u naprosté většiny populace (90–95 %). 

Nedostatečná či nesprávná zubní hygiena

Na vině je totiž nedostatečná nebo nesprávná hygiena. Stačí párkrát odbýt čistění zubů a povlak na zubech najednou postupně houstne, až nakonec ztvrdne na kámen. I když nebolí, na drsných plochách zubů se hromadí mikroorganismy, které zvyšují riziko vzniku dalších problémů. Zubní kámen vás může dokonce připravit o zuby.

Jinými slovy, stačí si dobře čistit zuby, a to zubním kartáčkem a vhodnou velikostí mezizubního kartáčku, a není třeba se zubního kamene bát. Pokud jste již ovšem v situaci, kdy zubní kámen máte, pak máme několik rad, jak se ho zbavit a začít znovu, poctivě a pravidelně s péčí o svůj chrup.

Věděli jste, že zubního kamene se můžete jednoduše zbavit?

Zkuste sezamová semínka

Žvýkejte sezamová semínka, ale nepolykejte je. Následně zuby jemně vyčistěte suchým zubním kartáčkem. Netlačte však příliš. Sezamová semínka vyčistí zuby a eliminují tak povlak z vašich zubů.

Sůl

Velmi jednoduchý způsob, jak si efektivně vyčistit chrup je použití trochu soli se studenou vodou. Měli byste tak činit 2-3-krát týdně. Sůl je skvělý prostředek pro ústní a zubní hygienu. Zabraňuje tvorbě zubního kamene i kazu.

Soda bikarbona

Jedlá soda je známým bělidlem na zuby. Stačí nasypat na kartáček spolu s pastou a vyčistit si zuby jako obvykle. Má schopnost rozpouštět zubní kámen a neutralizovat bakterie. Při jejím použití však musíte být opatrní. Abyste si nezničili sklovinu, nesmíte na kartáček při čištění příliš tlačit.

Zuby se díky sodě opravdu hodně vyčistí, ale je to dáno abrazí, tedy mechanickým obroušením. Proto by jste opravdu měli dbát na prevenci a taktovéto způsoby odstraňovaní zubního kamene využít opravdu jen jednou za dlouhý čas.

Chcete-li se zcela vyhnout zubnímu kameni, nepodceňujte návštěvy lékaře. Správné a důkladné čištění zubů, preventivní prohlídky u zubaře a případné využití uvedených přírodních receptů je zaručenou cestou k zdravým a krásným zubům. Psali jsme také: Nehty řeknou hodně o vašem zdraví. Dokonce mohou prozradit i závažné nemoci.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu