|  STYL
ne 16. června, svátek má Zbyněk, zítra Adolf
Zdraví
S každým klíštětem je třeba zacházet jako s potenciálně infekčním materiálem 

Největší chyby, kterých se lidé dopouštějí při likvidaci klíštěte

18. května 2020 08:55 / JumpStory
 9   2
Jaro je tady, oteplilo se a louky a lesy opět ožívají. Vrchol aktivity klíštat je obvykle od května do července a se sezonou klíšťat přichází i starý problém, se kterým se potýká řada lidí. Poté, co správně a úspěšně odstraní přisáté klíště, pro změnu zase řeší, jak klíště správně zlikvidovat.

V první řadě je nutné si uvědomit, že s každým klíštětem je třeba zacházet jako s potenciálně infekčním materiálem, a proto je nutno, aby při jeho likvidaci nedošlo k potřísnění rukou, případně předmětů v okolí. Klíště zásadně nemačkejte prsty, nehty ani se ho nesnažte nijak mechanicky rozdrtit. Pojďme se podívat na vhodné i nevhodné způsoby, jak klíště zničit.

Vhodné způsoby likvidace klíštěte

  • Klíště vhodíme do záchodové mísy a samozřejmě pořádně spláchneme. I když je klíště schopné pod vodou přežít poměrně dlouho, šance, že ze záchodové mísy znovu vyleze, je mizivá.
  • Klíště zabalíme do kousku papíru a zapálíme. Pokud máme po ruce sirky nebo zapalovač, je to bezpečný způsob. Klíště ale předem zabalíme do papíru, aby se infekční částice nedostaly ven.
  • Klíště podržíme dostatečně dlouhou pinzetou a spálíme přímo nad plamenem zápalky. I tady je lepší klíště nejprve obalit kouskem papíru.

  • Klíště vhodíme do lahvičky naplněné lékárenským lihem. To je vhodný způsob zvláště tehdy, pokud odstraňujeme více klíšťat najednou. Líh klíšťata spolehlivě usmrtí.

Nevhodné způsoby likvidace klíštěte

  • Klíště rozmačkáme na tvrdé podložce čímkoli, co máme právě po ruce. Jakékoli mačkání nebo drcení klíštěte je nevhodné, protože se při něm infekční částice snadno dostávají ven.
  • Klíště přeštípneme mezi nehty. To je ještě o něco horší než předchozí způsob, tentokrát si infekci odnášíme s sebou přímo na svých prstech.
  • Klíště vložíme do plastového sáčku a usmrtíme v mikrovlnce. Klíště může v mikrovlnce explodovat a opět uvolnit infekci. A i když je uzavřené v sáčku, komu by se líbila představa potenciálně infikované mikrovlnky?
  • Klíště vložíme do uzavíratelného plastového sáčku a hodíme do koše. Podobně jako v předchozím případě, spoléhat se na těsnost plastového sáčku by bylo bláhové. Možná, že klíště v sáčku zůstane, ale možná, že taky ne.

I když správná likvidace klíštěte je jistě důležitá, neměli bychom zapomenout, že ze všeho nejdůležitější je co nejdříve přisáté klíště odstranit. Pravděpodobnost nákazy je totiž tím větší, čím déle je klíště přisáté, a proto s jeho vytažením zbytečně neotálíme, i když s sebou náhodou nemáme sirky, pinzetu ani záchodovou mísu. Psali jsme také: Co dělat, když zaútočí roupi. Léčba je mnohdy snadnější než prevence, před touto potravinou doslova utíkají.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu