Nevylévejte lák z okurek, má mnoho využití. Zklidní žaludek i spálenou pokožku a dodá tělu antioxidanty
Nálev z kyselých okurek může posílit vaše zdraví, pomoci předcházet zdravotním problémům, a navíc i posílit samoregulační a samoléčebné schopnosti těla.
Lék na kocovinu
Když pijete alkohol, vaše tělo je dehydratované a bolest z kocoviny v plném proudu. Pokud se tomu všemu chcete vyvarovat, ujistěte se, že než půjdete spát, vypijete trochu láku. Uvidíte, jak se druhý den budete cítit mnohem lépe.
Úleva od křečí a bolestí svalů
Mnoho sportovců a lékařů doporučuje po každém tréninku vypít ¼ sklenice okurkového láku společně s vodou. Takové množství by mělo zabránit křečím a únavě svalů.
Uklidnění pokožky po spálení sluncem
Postačí vám namočit vatový tampón do šálku s lákem a aplikovat na postiženou oblast. Ocet v této okurkové šťávě pomáhá zmírnit popáleniny.
Zklidňuje bolest žaludku
Mnozí uvádějí, že šťáva z nakládaných okurek jim pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku. Další dobrou volbou je med a ocet, případně okurková šťáva, která je o něco chutnější než ocet.
Lák proti nachlazení a bolesti v krku
Jen jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce. Ocet je totiž stejně účinný jako sirup proti kašli, navíc je ale mnohem přirozenější, než tento medikament.
Dodává tělu antioxidanty a výživné látky
Jak jsme již zmínili, okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. Navíc má nízký obsah kalorií. Tyto její vlastnosti z ní činí vynikající nástroj pro zlepšení si svého celkového zdraví a regulaci tělesné hmotnosti. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.
Lák jako hnojivo i zabiják plevele
Funguje v obou případech. Na jednu stranu pomůže k rozpuku rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob), které tak milují kyselou půdu. Na druhou stranu lák dokáže zničit plevel. Pamatujte si tyto užitečnou rady, budou se vám jednou hodit. Psali jsme také: Mladé výhonky smrků mají úžasné zdravotní účinky. Nyní je ideální čas pro jejich sběr.