|  STYL
pá 28. června, svátek má Lubomír, zítra Petr α Pavel
Zdraví
Banány jsou pro nás skvělé hned z mnoha důvodů 

Co s vaším tělem dokáže jeden banán denně? Budete překvapeni

02. prosince 2019 16:01 / Shutterstock
 24   1
Banány u nás patří mezi nejoblíbenější cizokrajné ovoce. Jsou cenným zdrojem vitaminů a minerálů, ale to zdaleka není všechno. Možná ale nevíte, že dokážou opravdu účinně pomáhat v boji proti mnoha nemocem.

A proto by měly být každodenní součástí našeho jídelníčku. Podívejte se spolu s námi, v čem jsou pro náš organismus prospěšné. A proč se denně jeden banán vyplatí každému z nás.

Žaludek a trávení

Trápí vás žaludeční vředy, pálení žáhy, zácpa nebo průjem? Jako první pomoc vyzkoušejte banán. Banány mají schopnost neutralizovat překyselenost v žaludku a snižují jeho podráždění. Díky vláknině uvolňují zácpu, zklidní trávení i při průjmu. Kromě toho pomohou i v případě, že jste to přehnali s alkoholem.

Anémie

Banány obsahují vysoký podíl železa, které má schopnost stimulovat produkci červeného krevního barviva - hemoglobinu. Proto pokud trpíte anémií, určitě se banánem nevyhýbejte! Slouží jako jedna z přirozených zásobáren železa, které nezatíží váš žaludek tak, jak tomu bývá v případě pilulek.

Zklidnění nervového systému

Banány patří mezi potraviny s vysokým obsahem sacharidů. Tyto se ale uvolňují do krve postupně a starají se o to, aby nekolísala naše hladina cukru v krvi. To způsobí, že ve stresových situacích nebudeme mít sklony k nadměrné konzumaci nevhodných potravin, které způsobují nadměrný nárůst hmotnosti.

Krevní tlak

Vysoký podíl draslíku činí z banánu ideální ovoce na boj proti vysokému krevnímu tlaku. Draslík totiž krevní tlak snižuje. Studie britských vědců potvrdila, že u lidí, kteří konzumovali více banánů, se snížilo riziko mrtvice až o 24 procent!

Deprese a PMS

Výzkum prokázal, že lidé trpící depresemi, špatnými náladami a premenstruačním syndromem se začali cítit lépe bezprostředně po konzumaci banánu. Důvodem je tryptofan, látka, která se vyskytuje v banánu a kterou tělo přetváří na hormon dobré nálady - serotonin. Ten způsobuje, že se cítíme uvolněnější a šťastnější.

Zlepšení výkonu a pozornosti

Velké množství draslíku v banánech nepůsobí pozitivně pouze na regulaci krevního tlaku, způsobuje i zlepšení pozornosti a výkonnosti organizmu. Pokud mají vaše děti problémy s učením, zkuste je dopovat banány. Kromě duševních sil vám ale banán dodá i ty fyzické. Ne nadarmo je nejoblíbenějším ovocem světových sportovců.

Uštknutí hmyzem

Na závěr malý bonus. Pokud vás štípne komár, vosa nebo jiný hmyz, vyzkoušejte potřít postižené místo vnitřní stranou banánové slupky. Může pomoci zmírnit nejen otok, ale i případnou bolest a urychlí proces hojení. (Dále čtěte: Banán jako lék: Jak ho nejlépe využít a kdy je zase vynechat).

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu