|  STYL
po 20. května, svátek má Zbyšek, zítra Monika
Zdraví
Tělo nám dává signály, nepřehlížeme je 

Plíseň může napadnout celé lidské tělo. Jak poznáte, že jste ohroženi právě vy?

30. listopadu 2019 16:22 / Depositphotos
 0   0
Plíseň nacházející se v organismu člověka může způsobit velmi vážné zdravotní problémy. Spóry plísní i mykotoxiny mohou přispět ke vzniku mykóz či plísňových infekcí. Jak poznáte, že jste ohroženi právě vy?

Pokud se plíseň nachází ve vaší domácnosti, ale třeba i v práci či na chalupě a vy ji denně nebo několik dní v týdnu vdechujete, je pravděpodobné, že dříve či později se to může odrazit na vašem zdravotním stavu.

O přemnožením kvasinek se v těle vytváří plísně. Tento proces často odstartují antibiotika, jindy opakované infekce močových či dýchacích cest.

Statistiky uvádějí, že plísněmi trpí každý čtvrtý člověk. Plísně napadají nehty, vyvolávají ekzémy, svědění uší, zápach z úst, chronickou únavu, bolesti kloubů a svalů, nadýmání, zácpy, průjmy, autoimunitní poruchy, podrážděnost, úzkosti a deprese, způsobují infekce intimních partií a v neposlední řadě zhoršují alergie.

V lidském těle se může nacházet okolo sto druhů plísní, které mohou způsobovat různé zdravotní problémy a zároveň mohou mít různé příznaky. Pojďme se tedy podívat, jak se plíseň v organismu může projevovat.

Svědění

Jemně svědící kůže. To je jen nenápadný začátek zákeřného onemocnění. V některých případech může být svědění doprovázeno i vyrážkou na pokožce. Samozřejmě, mluvíme o svědění, které nemá zdánlivě žádný důvod a není způsobeno suchou pokožkou nebo jiným podrážděním.

Puchýře, trhliny, odřeniny

Vytvořil se vám na neobvyklém místě na těle puchýř, který nebyl způsoben otlaky, podrážděním pokožky nebo manuální prací? Pak to může být v důsledek přítomnosti plísně v organismu. Puchýře nebo trhliny či odřeniny se nejčastěji vytvářejí v oblasti třísel a v záhybech pokožky, a to na místech, která jsou ideální pro rozmnožování plísně, tedy v podpaží, ve slabinách, pod koleny a pod.

Bílý povlak na jazyku

Jazyk má mít přirozeně růžové zbarvení, proto jakákoliv změna může znamenat různé zdravotní problémy. Nejčastěji se však setkáváme s bílým povlakem, který může být přirozený a stačí jej odstranit při provádění ústní hygieny. Někdy však bílý povlak může signalizovat přítomnost plísně v organismu. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře a nechat si udělat výtěr s následnou kultivací odebraného vzorku.

Ekzém

Málokdy se ekzém spojuje s plísní. Pokud se vám však objeví na pokožce červené šupinaté kruhy, které mohou dokonce krvácet, jste s největší pravděpodobností nakaženi plísní.

Pocit slabosti, únava, bolest hlavy

Plísně v organismu mohou signalizovat i symptomy, které byste si s nimi rozhodně nespojovali. Mohou se vyskytnout bolesti hlavy, závratě, únava, pocity slabosti nebo třeba dušnost.

Zbarvení nehtů

Plísně si nejčastěji spojujeme s mykózou na nehtech. A právě více či méně výrazné žluté zbarvení nehtů často signalizuje přemnožení plísně v organismu. Jak odstranit mykózu na nehtech? Zkuste nejsilnější přírodní pomocníky.

Samozřejmě, plíseň v organismu se může projevovat různě. Každý organismus je jiný, proto i symptomy se mohou u každého člověka lišit. Mezi další projevy přítomnosti plísně v organismu můžeme zařadit časté nadýmání, průjmy, ale třeba i srdeční problémy. 

Mějte na paměti, že to, co se projevuje na viditelných místech našeho těla a způsobuje nám kosmetické problémy, se často týká i sliznic uvnitř našeho těla. Tam už to není problém kosmetický, ale v mnohých případech závažný zdravotní problém.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu