Bílkoviny a jejich prospěšnost. Kdy pomáhají zhubnout, a kdy nám naopak škodí?
Bílkoviny jsou pro naše tělo velmi důležité a jejich nedostatek může dokonce vést k závažným onemocněním. Proteinová dieta se stala módním hitem a zaručeným způsobem, který nás konečně spasí. Ale jako ve všem platí, že všeho moc škodí. Lékaři varují, že tento dietní hit může způsobit selhání ledvin.
Proč jíst bílkoviny?
Tělo je spaluje mnohem pomaleji než tuky a cukry, proto vás více zasytí a dodají vám také vitaminy a minerální látky. Jenže v tom je právě háček. Spalování bílkovin je hodně náročné pro játra a ledviny. Pokud dlouhodobě překračujete jejich doporučenou denní dávku, můžete si ledviny a játra trvale poškodit. A způsobit i odvápnění kostí. Své by o tom měli vědět někteří nezodpovědní kulturisté.
Pozor ale na nadbytek bílkovin
Nadbytek bílkovin ve střevě může také způsobovat množení hnilobných mikroorganismů ve střevě a horší trávení. A v neposlední řadě tělo nedokáže všechny bílkoviny využít. Ty se pak stejně ukládají ve formě tuků.
Bylo stanoveno, že bezpečná hranice (maximální množství) jsou dva gramy bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Důvodem je ochrana ledvin. Je to ovšem stanovení, které počítá s tím, že nevíme, jak zdravé máme ledviny. Taková předběžná opatrnost.
Tato hodnota je bezpečná pro zdravé lidi. Pokud mám vyšetření ledvin a mám je v pořádku, mohu jít krátkodobě na vyšší hodnoty, například při sportovním soustředění, ale měl bych si pravidelně kontrolovat, zda se funkce ledvin nezhorší.
Pro lidi s těžkou obezitou přitom tato dieta není špatná, má rozumný základ, jen tu hrozí bez odborného lékařského dohledu riziko nebezpečí pro ledviny a taky jo-jo efektu, že člověk rychle nabere, co shodil.
Nedostatek bílkovin je pro tělo devastující
Na druhou stranu nedostatek bílkovin je pro tělo také devastující, zejména pro děti. Zpomaluje nebo zastavuje vývoj nejen fyzický, ale také duševní. Snižuje imunitu a zvyšuje riziko poruch nervového systému.
Takže bílkoviny přijímejte, jen si pamatujte, že čím více tím lépe v tomto případě neplatí.
Kde bílkoviny najdete?
Nejčistší bílkovinou je vaječný bílek, vyhýbat se nemusíte ani žloutku, který je sice kaloričtější, ale dodává hodně důležité minerální látky. Dalším zdrojem bílkovin je maso, ryby (nedostižný je losos) a luštěniny – čočka, hrách, fazole, sója. Bohatým zdrojem jsou například i semínka chia. Menší obsah bílkovin najdete i v ovoci a zelenině. Například v bílém zelí, brokolici a čerstvém hrášku.