|  STYL
ne 24. listopadu, svátek má Emílie, zítra Kateřina
Zdraví
Pečený česnek dokáže s vaším tělem doslova zázraky 

Připravte si pečený česnek. Dokáže s vaším tělem úžasné věci již za pár hodin

01. prosince 2019 15:25 / Shutterstock
 17   2
Sice nám už léto a grilovací sezóna pomalu, ale jistě končí, nic to nemění na tom, že pečený česnek si můžete připravit i v troubě. Tímto způsobem můžete využít všechny skvělé vlastnosti česneku a ještě si pochutnáte.

Česnek je sám o sobě považován za přírodní antibiotikum, které dokáže podpořit imunitní systém a zároveň bojovat s řadou zdravotních problémů. Například česnekový čaj vám pomůže podpořit imunitní systém, ale také slouží jako prevence před vznikem mozkové příhody a jiných, například kardiovaskulárních onemocnění. Kromě česnekového čaje doporučujeme vyzkoušet i česnekové mléko. Ano, nezní to velmi lákavě, ale na druhé straně snižuje hladinu cholesterolu, navozuje dobrý spánek, léčí astma a samozřejmě dokáže mnohem více.

A pak tu máme pečený česnek, který si můžete vytvořit na grilu nebo v troubě. Jen málokdo totiž ví, že i v pečené formě má česnek množství léčivých účinků. Dokonce s tělem dokáže hotové zázraky, a to v průběhu 24 hodin. A příprava je velmi snadná.

Příprava pečeného česneku 

  • Vezměte celou neporušenou česnekovou hlavu a seřízněte vrchol česneku zhruba o centimetr tak, aby byly všechny stroužky vidět.
  • Pak česnek potřete olivovým olejem a zabalte do alobalu. Pečte při teplotě 220 stupňů 45 až 60 minut.
  • Na posledních deset minut česnek vyndejte z alobalu. Hotový česnek má krásnou zlatohnědou barvu a je téměř tekutý. Jíst ho můžete lžící, přidat do pomazánky nebo jednoduše namazat na bagetu.

Jaké má česnek účinky na naše tělo?

Pokud zkonzumujete pečený česnek, už po první hodině začne váš žaludek trávicí proces. Tělo absorbuje energii, živiny a léčebné látky.

Po dvou až čtyřech hodinách pomáhají látky získané z česneku bojovat proti volným radikálům. Česnek je totiž vynikajícím zdrojem antioxidantů.

Šest až sedm hodin po konzumaci pečeného česneku se účinné látky dostávají do krve. Naplno se projevují jeho antibakteriální vlastnosti.

Po šesti až deseti hodinách začíná očistný proces v našem těle.

Nenahraditelný v kuchyni i v lékárničce

Česnek je nepostradatelnou součástí při pečení či vaření. Skvělý je například nakládaný nebo si můžete udělat česnekový olej, který má příznivé účinky na vlasy. O česneku se mluví jako o přírodním léku, který je 10krát účinnější než samotná antibiotika. A to už stojí za to, co myslíte?

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu