|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Ostatní
Zavařování je v Česku jako národní sport, děláte si i vy zásoby na zimu? 

Nepropásněte poslední vlnu zavařování. Uchovat můžete i zelená rajčata

02. září 2019 17:53 / Depositphotos
 8   0
Konec prázdnin se nese ve znamení posledního sběru úrody z našich zahrádek. I přesto nemusíte klesat na mysli, i v září se toho dá ještě spoustu zavařit. Stále totiž dozrává hodně lahodných surovin, které stojí za to uchovat si na blížící se chladnější měsíce.

Pojďme se podívat, která zelenina se rozhodně vyplatí zakonzervovat.

Jedna dýně na Halloween, ostatní do sklenic

Mnozí pěstitelé mají ještě v tomto období na zahradě dozrávající dýně. Ty jsou skvělé nejen pro sladkou či slanou úpravu pro okamžité použití, ale také k zavaření. Zřejmě nejznámějším využitím je výroba kompotu, oceníte ale také džem nebo čatní.

Červené korálky posilující imunitu

Měnící se počasí nás neomylně připravuje na to, že se za chvíli o slovo přihlásí podzim a bude třeba začít posilovat naši imunitu. Skvěle nám k tomu poslouží plody, které jsou bohaté nejen na vitamin C, ale také A a E, proto jsou pro sychravé počasí vhodným doplňkem v různých podobách. Řeč je o šípcích, které mají dokonce až dvacetkrát více vitaminů než pomeranče, a navíc jsou skvělé jako podpora dobrého trávení.

Dají se z nich vyrobit kompoty, sirupy nebo dokonce kečup. Myslete však na to, že sbírat se musí ve chvíli, kdy jsou krásně červené, ale ještě ne měkké. Ideální je vyčkat do prvních mrazíků, které zajistí, že se v šípcích vytvoří více cukru. Avšak je třeba myslet na to, že plody nesmí přezrát.

Zelená rajčata nemusíte vyhazovat

Také máte na zahradě keříky s rajčaty, ale máte obavy, že vzhledem ke zhoršujícímu se počasí nestihnou dozrát? Nepropadejte panice, má to řešení. Zelená rajčata sice nejsou vhodná k přímé konzumaci, ale dají se naložit nebo mohou být základem čatní. Pokud máte obavy, že by vám zelená rajčata mohla způsobit zdravotní obtíže z důvodu obsahu solaninu, starosti nechejte stranou. Jednak byste jich museli sníst opravdu velké množství, a také se tato látka likviduje při jejich tepelné úpravě, kterou při nakládání i přípravě směsi pod maso rajčata rozhodně projdou.

Asi máte své oblíbené recepty, zkuste si však letos udělat i něco netradičního. Jako základ vám poslouží také další zelenina, kterou ještě možná máte na zahrádce, jako například zelí, červená řepa nebo cukety. Pár zajímavých tipů o možnostech jejich zpracování na zimu píšeme zde

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu