|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Zahrada
Uzený sýr je skvělá lahůdka, musí se ale umět připravit 

Domácí uzení masa či sýrů je skvělá věc, když víte, jaké dřevo použít

25. června 2019 15:34 / Shutterstock
 0   0
K létu neodmyslitelně patří nejen grilování, ale pro mnohé také uzení masa. Nic se nevyrovná tomu, když po několika hodinách vytáhnete z udírny nádherně voňavý kus masa, klobásky či sýra. Ovšem není to tak jednoduché a aby byl výsledek dokonalý, je třeba zvolit také vhodný otop.

Jaké dřevo je pro uzení nejlepší, můžete zjistit na následujících řádcích.

Dřevo zásadně bez kůry

Samozřejmě existuje mnoho variant, které dřevo pro ten váš kus masa či klobásy zvolit, ale ať už je to dřevo z ovocných stromů či například z ořechu, je třeba dodržet několik zásad:

  • Nikdy nepoužívejte dřevo shnilé, plesnivé či jinak poškozené.
  • Nesahejte po chemicky ošetřeném nebo barveném dřevu.
  • Každé dřevo zbavte kůry, která způsobuje zčernání masa.
  • Dřevo před uzením musí dobře vyschnout, ideální doba je 2 - 3 roky.

Spolu s těmito zásadami také platí, že k uzení ani k roztápění udírny se nepoužívá dřevo z jehličnanů. V malém množství je povolen pouze jalovec.

Univerzální ořech

Nejuniverzálnějším stromem je ořech. Jeho dřevo se hodí pro různé způsoby uzení, ale nesmí se jej použít moc, aby maso nebylo hořké. Neuděláte chybu, pokud jej využijete při uzení vepřových žeber, drůbeže či červeného masa.

Pro šunku i měkké sýry

Velmi oblíbené je dřevo z ovocných stromů, a to zejména třešňové, švestkové, případně jabloňové. Naopak pro vysoký obsah pryskyřice nepoužívejte dřevo z meruněk a broskvoní. Jabloň a třešeň udělají kus práce při uzení měkkých sýrů, např. hermelínu. Celkově se ovocné dřevo hodí pro uzení drůbežího masa, šunky či vepřového.

Hlavně dobře vysušit

Hodně populární je také dubové dřevo. Zde ale můžete narazit na problém ve chvíli, kdy nebude dostatečně proschlé. Celý výsledek vám totiž může zkazit tím, že maso získá nakyslou pachuť. Pokud však vše ukočírujete, budou po jeho použití skvěle chutnat ryby, klobásky i tvrdé sýry.

Pokud si nejste jistí, jak dlouho dřevo vysychalo, jedná-li se o kousky břízy, nebude to až tak vadit. Její polínka dobře hoří, navíc neobsahují tolik aromatických látek a tříslovin, které by negativně ovlivnily výslednou chuť masa. Bříza je skvělou volbou při uzení vepřového a kuřecího masa.

Stejně jako je třeba vybrat vhodné dřevo pro uzení, je nutné věnovat stejnou pozornost také výběru polínek, která dáváte do domácího krbu. Abyste si doslova nezatopili, přečtěte si více o tomto tématu v našem článku zde.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Témata: udírna, dřevo, maso, uzení
Zavřít reklamu