|  HOBBY
so 5. října, svátek má Eliška, zítra Hanuš
Mazlíčci
Udělejte svému pejskovi radost skvělými domácími pamlsky 

Upečte pejskům vlastní pamlsky, recepty jsou rychlé a levné

13. října 2018 14:56 / Shutterstock
 0   0
Je to jen pár dní, co jsme oslavili Mezinárodní den zvířat. Pokud se vám stalo, že jste na tento svátek svých čtyřnohých mazlíčků zapomněli, máme pro vás tip, jak to napravit. Upečte jim s naší pomocí skvělé pamlsky, po kterých bude vše zapomenuto.

Naše recepty jsou základem pro skvělé pamlsky vašich mazlíčků. Můžete je proto různě kombinovat, doplňovat a měnit. Vaše miláčky nikdy neurazíte přidáním nastrouhané mrkve, hrášku, červené řepy, jablek či hrušek. Část běžné mouky můžete nahradit moukou lněnou nebo konopnou, stejně jako neuškodí lžíce oleje z těchto rostlin. Vhodné jsou i oleje z pupalky, brutnáku nebo máku. Pejsci vám budou vděční i za rybí olej, který nám nemusí vonět, ale pejsci se po něm jen oblíznou.

Nic se nemá přehánět

Domácí pamlsky pejskům servírujte v množství obdobném jako u těch kupovaných. Rozhodně neslouží jako náhrada běžné stravy. Dobroty by měly pejskům udělat radost a dobře, ne aby vaši miláčci dopadli jako v pohádce O pejskovi a kočičce s břichabolem.

Krůtopřísné jednohamky

  • 2 hrnky ovesné mouky
  • 1/2 hrnku ovesných otrub
  • 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra
  • 1/2 hrnku mletého krůtího (či jiného) masa
  • 1 polévková lžíce petrželky (čerstvé nebo sušené)
  • 1 stroužek česneku (1 lžička sušeného)
  • 2 vejce
  • asi 1/2 hrnku vývaru z masa

Mleté maso uvaříme v minimu vody, scedíme, maso necháme osušit a vývar dáme bokem. Troubu zapneme na 180 stupňů Celsia. V míse důkladně rozmícháme všechny ingredience, kromě vývaru. Ten přiléváme postupně, dokud se nevytvoří sušší těsto, které rozválíme a rádýlkem nebo vykrajovátky tvarujeme dle požadavků pejska. Pečeme do zlatohněda, tj. přibližně 25 minut.

Dáme si do dršťky

  • 500 g celozrnné mouky
  • 250 g hovězích drštěk
  • 1 polévková lžíce lněného semínka
  • 2 vejce
  • 1 lžička sušeného česneku
  • případně špetka bylinek (majoránka, pažitka, petrželka…)

Dršťky rozmixujeme a v míse smícháme s ostatními surovinami. Těsto by nemělo lepit, ani se rozpadat. Případně přidejte vajíčko nebo mouku. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvarujeme do malých placek, pečeme pozvolna na nižší teplotu, aby se spíše vysušily. Skladujte na suchém místě, kde ještě krásně doschnou, neobjeví-li je váš pejsek dřív.

Smradlamňamka

  • 2 malé plechovky sardinek ve vlastní šťávě
  • 500 g ovesných vloček
  • 1 rajčatový protlak
  • 2 vejce
  • dětská krupice
  • lžíce oleje
  • lžíce lněných semínek
  • voda podle potřeby

V míse smícháme sardinky s protlakem, ovesnými vločkami, vejci a lněným semínkem. Postupně přidáváme krupici, aby vzniklo husté těsto. To rozprostřeme na plech s pečicím papírem a pečeme pozvolna na nižší teplotu kolem 150 stupňů Celsia asi půl hodiny.

Já rád játra, pes rád játra

  • 500 g jater
  • 500 g ovesných vloček
  • 4 vejce
  • 2 stroužky česneku (nebo lžíci sušeného)
  • lžíce majoránky

Játra nakrájejte na malé kousky, pomelte nebo rozmixujte. Do mísy s játry přidejte vše ostatní a důkladně promíchejte. Pečte na plechu s pečicím papírem na 170 stupňů Celsia asi 20 minut. Poté se doporučuje nakrájené kousky ještě dosušit nejlépe v sušičce potravin, pak vám vydrží prakticky neomezeně. 

Vyrobte svému pejskovi parádní pelíšek

Každý pes by měl mít své vlastní místo. Pokud potřebuje váš pejsek nový pelíšek a rádi byste mu jej vyrobili sami, inspirujte se a vyrobte mu pohodlné místečko na spaní či odpočinek.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu