|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Udělejte si zásoby sirupu na zimu 

Nenechte bylinky na zahradě zmrznout. Uvařte si z nich báječný sirup, který v zimě velice oceníte

02. října 2018 10:13 / Shutterstock
 0   0
Také přemýšlíte, jak zpracovat ještě poslední bylinky, které vám na zahradě rostou, protože je vám líto nechat je zmrznout? Tak už nemusíte. Máme pro vás skvělý tip, jak poslední lístky máty, meduňky nebo mateřídoušky skvěle využít. Uvařte si vlastní domácí sirup, který se bude v následujícím období rozhodně hodit.

Využít můžete nejen zmiňovanou mátu, meduňku nebo mateřídoušku, ale v podstatě jakékoliv bylinky, které vám ještě na zahradě rostou. Posbírejte si tedy klidně taky levanduli, rozmarýn nebo dokonce i kopřivy, u nichž se sbírá celá nať. V trávníku se pak poohlédněte po špičatých listech jitrocele.

Co budeme potřebovat

Základní suroviny

  • 1 l vody
  • 750 g cukru
  • 3 hrnky nastříhaných bylinek
  • 1 citron
  • 20 g kyseliny citronové

Sirup se dělá z převařené vychladlé vody, připravte si ji tedy den předem. Cukr se používá krystal nebo krupice (nikdy ne moučkový), doporučujeme ale použít třtinový cukr. Je sice dražší, ale dodá sirupu lahodnější aroma. Citron by měl být bez chemické konzervace, tedy bio. A kyselina citronová je jednak přírodní konzervační látkou a také sirupu dodá lehce kyselkavou příchuť. Kdo chce, může ji nahradit šťávou z jednoho citronu či limetky nebo šťávou z takzvané citronky. 

Postup přípravy bylinkového sirupu

Bylinky po sběru proberte a odstraňte suché části. Jako základ receptu uvádíme 3 hrnky bylinek na litr vody, ale nebojte se dát i více. Propláchněte je studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot a prachu. Natrhejte, nakrájejte nebo nastříhejte je na menší kusy, aby se vám s nimi lépe pracovalo. Nasypejte je do velkého hrnce, zalijte vodou a poklaďte plátky citronu. Přikryjte a nechejte přes noc, ale lépe celý den louhovat.

Pokud chcete louhování „pomoci“, opatrně na bylinky v hrnci položte talíř s co největším průměrem a zatižte například zavařovací sklenicí se šroubovacím uzávěrem naplněnou vodou. Obsah hrnce můžete občas promíchat a znovu zatížit.

Po dostatečně dlouhé době louhování obsah hrnce přeceďte přes síto do dalšího hrnce nebo jiné čisté nádoby. Zbytky bylin vyhoďte (nejlépe do kompostu), síto propláchněte a vložte do něj plátýnko (může být např. i staré, ale čisté tričko) a tekutinu přelijte zpět do původního hrnce, který před tím opláchnete od zbytků bylinek. Přisypejte cukr a kyselinu citronovou (případně šťávu z citronu či limetky) a za stálého míchání zahřívejte. Cukr se musí důkladně rozpustit, ale sirup by se neměl vařit, aby si uchoval co nejvíce účinných látek. Trvá to asi 15 minut, ale můžete promíchávat i déle.

Sklenice musí být důkladně vymyté

Poté sirup rozlijte do připravených, důkladně vymytých lahví, které dobře zavřete a obraťte dnem vzhůru například do nějakého vysokého hrnce. Osvědčily se i krabice od vína s vnitřním oddělovačem jednotlivých lahví, ve kterých pak můžete sirupy pohodlně skladovat. Cukr a kyselina citronová sirup výborně zakonzervují, ale chcete-li mít jistotu, můžete je ještě 20 minut sterilovat při 85 stupních.

Někdo také před uzavřením lahví přidá ještě trošičku pálenky, která mezi sirupem a zbylým vzduchem v lahvi udělá vrstvičku proti případnému vzniku plísně. V tomto případě se lahve pochopitelně neobracejí dnem vzhůru. V obou případech sirup skladujte na temném a chladném místě, například ve sklepě. Po otevření lahev skladujte v ledničce.

Rada na závěr

Bylinkové sirupy jsou nejen ochucovadlem pro přípravu nápoje a čajů, ale také přírodním léčivem, proto by se neměly pít dlouhodobě. Stejný druh bylinek nebo směs byste neměli užívat déle než přibližně měsíc (opět záleží na druhu bylin). Pokud už otevřete láhev, tak ji samozřejmě bez obav prostupně dopijte. A pokud vás zajímají také další rostliny a jejich léčivé účinky, inspirujte se v našem článku.

Fotogalerie
Veronika Prášilová | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu