|  HOBBY
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Zahrada
Nezáleží na tom, jestli použijete popel z kamen nebo z venkovního ohniště 

Popel z kamen nevyhazujte! Pohnojte s ním ještě zahrádku, a to klidně i v zimním období

19. ledna 2018 12:05 / Pexels
 19   5
Přikládat v zimě pod kotlem, v kamnech nebo do krbu má hned dvě výhody - kromě toho, že máte doma tepleji než při topení plynem, můžete ještě využít popel. Je často opomíjeným, přitom skvělým hnojivem na zahrádku i na pole.

Odhaduje se, že rodinný dům, kde se topí dřevem, peletami nebo briketami, vyprodukuje za sezonu přibližně třicet kilogramů popela. Místo toho, abyste jím zbytečně plnili popelnici, jej přitom můžete ekologicky zužitkovat. Ostatně nejde o žádnou novinku, popel z kamen běžně využívali už naši předkové. Je to jednoduché a taky levné.

Ocení jej cibuloviny i drobné ovoce

Popel je zásaditým hnojivem plným minerálů. Obsahuje podle odborníků vysoký obsah vápníku, draslíku, hořčíku i fosforu. Hnojit s ním lze záhony se zeleninou, bramborami, drobné ovoce, sype se i ke stromům. Využít jej můžete i na zahrádce před domem, kde máte okrasné rostliny. Hlavně těm ale svědčí pouze dřevěný popel. V péči o rostliny lze využít i banánové slupky.

Záhony nebo pole je možné posypat popelem přímo, a to klidně i v zimním období. Pokud si jej schováte, je dobré jím pohnojit porytý záhon před úpravou. Popel lze ale přidat také do kompostu. Pokud topíte pouze dřevem, dřevěnými peletami nebo briketami, neobsahuje žádná chemická pojiva ani těžké kovy, je přírodní. Ostatně i v tomto případě platí přímá úměra - čím kvalitnější otop, tím kvalitnější hnojivo. Někdo proto doporučuje dávat popel z uhlí jenom ke stromům.

Dřevěný popel je rozpustný i ve vodě, hnojit lze také tímto způsobem. Doporučuje se v poměru půl kila popele na litr vody. Množství vystačí na plochu pět metrů čtverečních.

Levně a bez chemie

Výhody zužitkování popela jsou nesporné. Nejenže ušetříte stovky korun za kupovaná hnojiva, ale především se vyhnete chemii! A pokud už si doma zeleninu pěstujete, a záleží vám na to, co jíte, je to přece jedna ze základních podmínek.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu