Papriková pasta, která se skvěle hodí na topinky i k masu. Vyzkoušejte i zdravější variantu!
Základem obou pomazánek je čerstvá červená paprika. Zbytek ingrediencí se liší a je možné je obměňovat. Záleží na vašich momentálních možnostech a chutích. Jak si připravit domácí kečup, si přečtěte zde.
Na tradiční bzenecký losos potřebujete:
• 2 kg červené papriky
• ½ kg cibule
• 4 hřebíčky
• 4 bobkové listy
• ½ balíčku Deka
• 15 dkg cukru krystal (klidně i hnědého)
• 1 dcl oleje
• 2,5 dcl octa
• 5 feferonek
Všechny ingredience vyjma koření pomelete nebo rozmixujete a dáte společně s kořením vařit. Vaříte, dokud se z hrnce neodpaří voda. Jen pozor, připálit směs není žádoucí. Následně plníte do sklenic a při teplotě 100 stupňů Celsia zavařujete dvacet až třicet minut. Sterilovaná pomazánka vydrží standardně jako jiné zavařeniny. Použít ji můžete také do jídla, které příjemně ozvláštní.
Na veganskou pastu na topinky si připravte:
• 200 g červené papriky
• 60 g sušených rajčat
• 100 g jarní cibulky
• 1 avokádo
• česnek, pepř a sůl podle chuti
Všechny ingredience rozmixujete, společně promícháte, případně ochutíte a je hotovo! Není nic snazšího. Pasta vydrží ve skleničce několik dní – tedy pokud se do té doby nesní. Oba recepty jsou osvědčené a sklízí i u návštěvy velký úspěch.