|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Ostatní
Cibule je plná vitaminů a v kombinaci se sladidly ji při nemoci snědí i vaše děti 

Zázrak jménem cibule. Královna kuchyně, která zaručeně zbaví kašle

05. prosince 2017 09:34 / Pixabay
 3   1
Dokáže nám pěkně znepříjemnit život a táhne se klidně týdny. Jak se nejrychleji kašle zbavit? Lze to i přírodní cestou, věděly už naše babičky. Stačí sáhnout do spíše. A ještě při tom ušetříte za lékárnu.

Cibule kuchyňská je doslova vitaminovou bombou. Obsahuje vitaminy B1 a B2, C, je bohatá na kyselinu listovou, vitamin E i karoteny. Najdeme v ní železo, zinek, síru, fosfor, sodík, vápník, draslík, horčík, meď i jód. I proto je velkým bojovníkem proti nachlazení a chřipce. Může za to však především allicin. Látka, která má stejné účinky jako antibiotikum.

Cibule s cukrem proti kašli

Starý osvědčený recept, který si můžete připravit v zimním období, aniž byste museli absolvovat cestu do lékárny. A doslova během chvilky. Cibuli nakrájíte nadrobno, posypete cukrem a necháte odstát. Pustí šťávu, kterou můžete pro chuť ještě dosladit medem. Tato účinná rychlá medicína nevadí ani dětem, kterým byla v minulosti podávána obzlášť. Pro ty je ale lepší cibuli nastrouhat, ať vznikne společně se sladidlem hladká kašička.

Cibulový čaj

Dvě nakrájené oloupané cibule zalijete půllitrem vody a vaříte. Necháte provařit asi patnáct minut a scedíte. Cibulovou šťávu je možné dochutit cukrem nebo medem, variantou je ale také citron nebo koření (hřebíček, skořice, anýz, zázvor), které přidáte do hrnce. Někdo radí i majoránku. Cibulový odvar se doporučuje pít několikrát denně. Stačí jen přijít na to, která varianta vám chutná nejvíce.

Čerstvá cibule krásně uvolní dutiny, má také příznivé účinky na trávení. Pomáhá totiž udržovat zdravou mikroflóru. Odedávna se cibule užívá také v boji s vysokým krevním tlakem, cholesterolem nebo diabetem! Pomáhá předcházet křečovým žílám i hemoroidům. Zázraky dokáže také česnek. Jak si z něj vyrobit sirup najdete zde.

Jak cibuli nejlépe skladovat?

Ideální je z vlastní zahrádky. Pokud má pevnou nať, nejlepší je svázat ji do copů a pověsit. Svědčí jí suché a chladné místo. Jestli tuto zeleninu kupujete, a chcete si udělat malou zásobu, uložte ji do temna do bedýnky. Líbí se jí ve špajzu nebo v dobře větraném sklepě. Snese dokonce teplotu kolem nuly, ale pozor, aby vám neomrzla.

Fotogalerie
Marie Drahá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu