|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Bezlepkovou a chutnou buchtu budete mít hotovou raz dva 

Tip na rychlou pochoutku: Lahodná čokoládovo-banánová buchta bez mouky a přidaného cukru!

27. listopadu 2017 15:26 / Archiv
 13   0
Máte rádi sladké? Pak pro vás máme skvělý tip na rychlou zdravější a verzi buchty, která je bez mouky a přidaného cukru. Nevěříte? Zkuste si jí upéct a uvidíte, jak si budete mlaskat!

Aby byla buchta sladká, použijeme zralé banány. Opravdu zralé banány mají hnědé skvrny a někdy dokonce i hnědou dužninou. Takto zralé banány nejsou zdraví nebezpečné, plesnivé ani nadměrně přezrálé. Jsou jenom skutečně zralé a jejich konzumace představuje oproti zeleným nebo ještě ani ne do žluta vybarveným banánům vyšší nutriční hodnotu pro organismus.

Plísní napadnuté banány nemají hnědou, ale černou barvu. Takové banány už opravdu nekonzumujte.

Pro čokoládovou chuť použijeme hořké tmavé kakao. Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin a antioxidantů! Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. Má také pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární zdraví.

Na polevu můžeme použít hořkou čokoládu a nebo buchtu posypeme ořechy či kokosem. Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. 

Ingredience

Suroviny na buchtu

  • 12 zralých banánů
  • 8 vejec a 4 bílky
  • 20 lžic holandského kakaa se sníženým obsahem tuku
  • 2 prášek do pečiva

Suroviny na polevu

  • 250 ml smetanay ke šlehání (pro dietnější verzi použijeme mléko)
  • 250 g hořké čokolády

Postup

Příprava buchty

Všechny ingredience smícháme a rozmixujeme na kaši. Směs pak vylijeme na plech vyložený pečícím papírem nebo můžeme použít dortovou formu. Pečeme na 190° asi 25 min, dokud těsto neztuhne. Každá trouba peče jinak, proto je dobré zkoušet špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je buchta hotová.

Dozdobíme dle chuti. Můžete například po vychladnutí potřít tvarohem a ozdobit nakrájeným banánem nebo posypat nasekanými ořechy či kokosem.

Příprava polevy

Smetanu na šlehání (nebo mléko) ohřejeme v hrnci na mírném ohni, ovšem dáváme pozor, abychom smetanu nepřivedli do varu. Ohřátou smetanu odstavíme a přidáme do ní na kousky nalámanou kvalitní hořkou čokoládu. Mícháním ji rozpustíme. Připravenou čokoládovou polevu nalejeme na buchtu a rozetřeme stěřkou. I na čokoládu můžeme samořejmě ještě nasypat ořechy nebo kokos. 

Pokud máte rádi zdravé recepty, vyzkoušejte také čokoládové brownies bez mouky a cukru. Hlavní složkou těsta jsou zralé banány, díky kterým jsou čokoládové brownies krásně vláčné a slaďoučké.

Dobrou chuť!

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu