Nasbírali jste hodně hub? Připravte si lahodný houbový guláš za pár korun!
Už se vám houbové řízky nebo klasická smaženice zajídá? Přemýšlíte, co dobrého z houbiček připravit? Zkuste guláš! Houbový guláš z čerstvých lesních hub je velmi chutný a jeho příprava vás nebude stát skoro nic.
Ingredience
- 350 g čerstých lesních hub
- 2 cibule (cca 250 g)
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky (kdo má rád pálivější, může dát více)
- pepř
- nové koření
- sůl
- majoránka
- drcený kmín
- 1 lžíce mouky na zahuštění
- 0,5 l vody
- olej nebo sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo)
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Rozpálíme olej nebo sádlo, přisypeme na kostičky nakrájenou cibulku a osmažíme do hněda. Spolu s cibulkou smažíme i na kolečka nakrájený česnek.
Jakmile cibulka zhnědne, přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme. Potom přisypeme papriku a drcený kmín. Chvilku osmahneme a přisypeme mouku na zahuštění a opět mícháme. Zalijeme vodou a vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, případně ještě přidáme prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí.
Pokud je potřeba ještě zahustit, připravíme si tmavou jíšku a guláš zahustíme.
TIP: Nepodlévejte houbový základ zbytečně brzy. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší. Na to, aby byl krásně tmavý, potřebuje opravdu tmavou cibulku a dostatečné osmažení před tím, než se zalije vodou. Podáváme s rýží, s knedlíkem, s bramborem nebo s čerstvým chlebem.
Pokud si guláš oblíbíte a v zimě už čerstvé houby nebudou, můžete si ho připravit i z houbiček mražených.