|  HOBBY
po 16. září, svátek má Ludmila, zítra Naděžda
Recepty
Také máte rádi houby a vymýšlíte, jak si na nich co nejvíce pochutnat? Zkuste houbový guláš! 

Nasbírali jste hodně hub? Připravte si lahodný houbový guláš za pár korun!

05. října 2017 08:29 / Shutterstock
 2   0
Houby stále ještě rostou, někde jsou jich dokonce plné lesy. Ať už máte plný košík hub, nebo pár kousků, guláš z lesních hub z nich připravíte výborný!

Už se vám houbové řízky nebo klasická smaženice zajídá? Přemýšlíte, co dobrého z houbiček připravit? Zkuste guláš! Houbový guláš z čerstvých lesních hub je velmi chutný a jeho příprava vás nebude stát skoro nic. 

Ingredience 

  • 350 g čerstých lesních hub
  • 2 cibule (cca 250 g)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička pálivé papriky (kdo má rád pálivější, může dát více)
  • pepř
  • nové koření
  • sůl
  • majoránka
  • drcený kmín
  • 1 lžíce mouky na zahuštění
  • 0,5 l vody
  • olej nebo sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo)

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Rozpálíme olej nebo sádlo, přisypeme na kostičky nakrájenou cibulku a osmažíme do hněda. Spolu s cibulkou smažíme i na kolečka nakrájený česnek.

Jakmile cibulka zhnědne, přidáme nakrájené houby a na cibulce je orestujeme. Potom přisypeme papriku a drcený kmín. Chvilku osmahneme a přisypeme mouku na zahuštění a opět mícháme. Zalijeme vodou a vaříme, dokud nejsou houby měkké a voda se trochu nevyvaří. Před dovařením přidáme mleté nové koření, pepř, případně ještě přidáme prolisovaný česnek a podle potřeby dochutíme solí.

Pokud je potřeba ještě zahustit, připravíme si tmavou jíšku a guláš zahustíme. 

TIP: Nepodlévejte houbový základ zbytečně brzy. Čím hnědší cibule bude, tím bude guláš tmavší.  Na to, aby byl krásně tmavý, potřebuje opravdu tmavou cibulku a dostatečné osmažení před tím, než se zalije vodou. Podáváme s rýží, s knedlíkem, s bramborem nebo s čerstvým chlebem. 

Pokud si guláš oblíbíte a v zimě už čerstvé houby nebudou, můžete si ho připravit i z houbiček mražených. 

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu