|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Některé druhy zeleniny jsou pro podzimní zasetí jako stvořené 

Ředkvičky, mrkve a další druhy zeleniny, které hravě stihnete vypěstovat i nyní na podzim

17. září 2021 08:43 / Depositphotos
 0   0
Konec léta pro zkušené zahrádkáře rozhodně neznamená konec pěstování zeleniny. Existuje totiž několik druhů rostlin, které můžete zasít i během září, přičemž budete sklízet úrodu během celého podzimu. O jaké druhy se jedná?

Léto je pryč. Pro mnohé jasný signál toho, že na zahrádku už nic vysévat nemají. To však není tak úplně pravda. Některé druhy zeleniny jsou i pro podzimní zasetí jako stvořené. Hravě zvládnou i chladnější noční teploty a méně sluníčka. U některé zeleniny se ze sklizně budete radovat téměř okamžitě, u jiné zase budete mít skvěle připraveno na jaro.

Zimní petržel

Kořenová zelenina jako petržel je naprosto ideální k podzimnímu zasetí. Co se druhu týká, zakupte tu zimní, zvanou například Sugar nebo Lenka. Semínka zasejte nejlépe během listopadu nebo na začátku prosince. Petržel přezimuje, netřeba ji ani překrývat geotextilií a hned na jaře můžete sklízet.

Mrkev

Mrkev je stejně jako petržel skvělou kořenovou zeleninou k podzimnímu zasetí. Zakupte odrůdy jako například Primo F1, Espredo F1, Chambor F1, Nanda F1 nebo Tempo F1. Výsev je potřeba stihnout před prvními podzimními mrazíky, aby v půdě mohla semínka vyklíčit. Tímto způsobem budete na jaře sklízet dřív než všichni ostatní pěstitelé.

Hlávkový salát

Jestliže chcete sklízet ihned, pak je ideální volbou například hlávkový salát, který roste opravdu velmi rychle. Stihnout byste měli výsev do konce září a během výsevu dodržujte vzdálenost mezi řádky 15 až 20 cm. Během října dopřejte salátu pořádnou zálivku, později už ubírejte. Do dvou měsíců od vysetí byste mohli sklízet první listy salátu.

Zimní špenát

Další zeleninou, kterou můžete vysét ještě na podzim, je zimní špenát. Sice tuto zeleninu nebudete sklízet ještě na podzim, zato si hned z kraje jara pochutnáte na vitaminy nabitém novém špenátu. Semínka vysejte ideálně do konce září, přičemž by měly být v hloubce 2 až 3 centimetry. Mezi řádky ponechejte vzdálenost 20 cm. Během tuhých mrazů poté zasetý špenát přikryjte, například sušenou trávou.

Ředkvičky

Ředkvičky jsou druhem zeleniny, která roste také velmi rychle. Je však potřeba slunce a dostatečné zalévání, jinak se nebudou tvořit bulvy. Můžete je pěstovat během podzimu také například ve skleníku. Dobrá rada nakonec, jestliže chcete urychlit klíčení, nechte semínka přes noc namočená ve vodě. Dále čtěte: Okurky můžete vysét i nyní v září. Dodržte jednu zásadní věc a sklízet budete až do konce podzimu.

Zdroj: gardenersworld.com, seedsnow.com, savvygardening.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu