|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Dům
Při umývání nádobí byste měli být velmi opatrní, čím nádobí myjete 

Průjem, otrava nebo zánět mozkových blan: To vše vám může způsobit houbička na nádobí!

11. listopadu 2017 19:07 / Shutterstock
 0   0
Možná vás překvapí, jaké nebezpečí na vás číhá ve vaší kuchyni. Ne nadarmo se říká, že čistota je půl zdraví. To, co nyní zjistili němečtí vědci, však může zaskočit i otrlé jedince.

Německý tým vědců zkoumal, co skrývají obyčejné houbičky, kterými lidé doma myjí nádobí či utírají nábytek v kuchyni. Ukázalo se, že fungují jako ideální inkubátory a rozsévače bakterií. Většina z desítek druhů nalezených mikroorganismů je sice neškodná, některé však představují vážné zdravotní riziko!

Němečtí vědci v rámci výzkumu, jehož výsledky otiskl časopis Nature, prozkoumali třicítku vzorků, ze kterých odebrali DNA bakterií. Celkem identifikovali 73 různých čeledí a hustota mikroorganismů někdy dosahovala až 50 miliard na centimetr krychlový.

Většinou se jednalo o neškodné druhy, ale v malém množství se objevily bakterie jako Escherichia coli, které mohou vyvolat průjem a otravu trávicího systému. Vědci zjistili také přítomnost bakterií rodu Salmonella a Staphylococcus. Další ukryté bakterie mohou způsobit infekci dýchacích cest či dokonce zánět mozkových blan.

Podle autorů studie poskytují kuchyňské houbičky bakteriím ideální prostředí pro život, a to díky své pórovité struktuře a schopnosti udržet velké množství vody. Navíc při utírání různých povrchů se bakterie šíří po celé kuchyni, tudíž se lehce dostanou do kontaktu s pokožkou či s jídlem. Vědci také podotýkají, že běžné čistící prostředky z houbiček neodstraní více než 60 procent mikroorganismů.

Nejlepší obranou je prý včasná výměna houbičky, tedy už po týdnu používání. Vědci rovněž doporučují po každém použití houbičku propláchnout vodou se saponátem a důsledně vyždímat.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu