Krásné a chutné: Vypěstujte si jedlé květy a čarujte v kuchyni
Květiny na talíři
I všední jídla můžete zpestřit nevšedním zdobením – jedlé květy jsou jednoduchým způsobem, jak udělat jídlo výjimečné. Mnohé květy navíc mají i velmi výraznou chuť. Nejde pak jen o potěšení oka, ale také chuti.
Pěstování
Většina jedlých květin je krásná na pohled. Ozdobí proto zahradu i okno. Do užitkové zahrady květy navíc nalákají opylující hmyz a zkrášlí ji na většinu sezony pestrými barvami. Dají se pěstovat nejen na záhonech, ale také v závěsných koších, květináčích a truhlících. Jedlé okrasné a plané květiny potřebují obvykle hodně slunce.
Okrasné rostliny navíc vyžadují úrodnou půdu a je vhodné je během kvetení přihnojovat tekutým hnojivem. Plané rostliny naproti tomu přihnojované půdy nemají rády. Vysévat a sázet můžeme na jaře. Přes léto pak krásně pokvetou. Jedlé květy je nejlepší utrhnout až těsně před podáváním.
Jaké rostliny vybrat
Do kuchyně se hodí běžné i exotické bylinky. Pochutnat si můžete na hořkých pampeliškách, sedmikráskách nebo sladké levanduli. Z okrasných a planých jedlých květin jsou asi nejpopulárnější lichořeřišnice, violka, měsíček, večernice, sladké fialky a růže. Hodí se do salátů, na chlebíčky, na zmrzlinový pohár…. Fantazii se meze nekladou.