|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
Vejce by se měla správně spotřebovat do 28 dnů od snůšky. 

Odhalíte zkažené potraviny? Ne vždy to poznáte pouhým okem

09. června 2017 13:32 / Thinkstock
 0   0
Stalo se to už téměř každé hospodyňce! Po dovolené či prodlouženém víkendu otevřete doma ledničku a najdete uvnitř jídlo olezlé zelenou plísní! V tomto případě už na první pohled poznáte, že něco není v pořádku, ale ne vždy to odhalíte pouhým okem! Máme pro vás pár rad, jak odhalit zkažené potraviny!

Zkažené potraviny můžou nepříjemně zahýbat obsahem vašeho žaludku, a proto je důležité obsah ledničky pravidelně kontrolovat a zbavovat se jídla, u kterého máte podezření, že není zcela v pořádku.

Kdy patří do koše? 

Odborníci odhalili, že nejčastější potravina kontaminovaná baktériemi a toxiny je vajíčko. Na první pohled téměř nepoznáte, že patří do koše. Varovný signál by se však měl spustit, když ho ponoříte do studené vody a ono vyplave nahoru. Čerstvá a dobrá vejce totiž zůstanou ležet na dně. Dalším negativním faktorem je konzistence žloutku a bílku. Pokud od sebe nejdou lehce oddělit, neváhejte a vajíčko raději vyhoďte.

Uzeniny jsou další potraviny, které dokážou ve zkaženém stavu udělat pořádnou neplechu. Bolest žaludku, zvracení a infekce by vás mohla potrápit na pár dní. Pro kontrolu poživatelnosti přitom stačí pouhý dotyk. Jakmile totiž začnou mít na povrchu lepkavou vrstvičku, okamžitě je vyhoďte. U šunky a salámu můžete po rozbalení také vidět nakyslou tekutinu.  

V chladku

Velké zdravotní problémy s sebou nese i zkažené mléko. Podle výrobců může být v chladu (4 až 8 stupňů) otevřené tři dny a následně by mělo bez milosti letět do koše. Mléko, které je nakyslé, nahořklé nebo má změněnou barvu, je sražené, má nafouklý obal, případně vykazuje jiné změny, rozhodně nepijte ani ho nepoužívejte k vaření.

Nejčastěji zkažené potraviny:

  • Vejce
  • Tuňák
  • Ústřice
  • Brambory
  • Sýry
  • Zmrzlina
  • Rajčata
Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu