|  HOBBY
so 23. listopadu, svátek má Klement, zítra Emílie
Recepty
Bábovka je oblíbená pochoutka 

Vynikající banánovo ořechová bábovka: Jednoduchá příprava a skvělá chuť

20. května 2017 08:36 / Shutterstock
 4   0
Tahle skvělá zdravější verze bábovky je jednoduchá na přípravu a přesto tak chutná! Hlavní roli tu hrají ořechy a o hutnost těsta se postarají banány. Můžete ji připravit v i bezlepkové variantě a navíc je bez laktózy!

Příprava bábovky vám zabare maximálně 20 min.

Ingredience

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 150 g bezlepkové mouky (můžete použít i normální mouku)
  • 150 mletých vlašských ořechů + 50 g na vysypání formy
  • 2 zralé banány
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 180 ml slunečnicového oleje

Postup přípravy

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem špetkou soli do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, mleté ořechy a jedlou sodu. Banány oloupejte a rozmačkejte vidličkou společně s vyšlehanými žloutky. Přilejte slunečnicový olej. Přidejte k suchým ingrediencím a umíchejte těsto. Nakonec do těsta pomalu zapracujte sníh ušlehaný z bílků. Po přidání bílků už těsto příliš nemíchejte, aby sníh nespadl.

Předehřejte troubu na 170 °C. Formičku na bábovku si vymažte olejem a posupte mletými ořechy, které jste měli zvášť. Pečte cca 45 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Jestli je bábovka hotová, zkontrolujete pomocí špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, můžete bábovku vyndat z trouby. Bábovku vyklopte z formy ještě teplou. Bábovku můžete dozdobit horkou čokoládovou nebo citrónovou polevou a ořechy.

TIP: Pro ještě lepší chuť přidejte do těsta vanilkový lusk a nasekané kousky kvalitní čokolády.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu