Znáte tento královský recept? Zkuste pochutinu vévodkyně Kate a budete nadšeni
Samozřejmě si pochutnává na zdravém jídle. Mladá vévodkyně se svěřila magazínu Womansday.com s oblíbeným domácím receptem na cuketové čatní (chutney) s rozinkami.
Co budete potřebovat?
1800 g cukety oloupané, zbavené semínek a nakrájené na malé kousky
4 střední cibule,
3 jablka zbavená jádřinců a nakrájená na malé kousky,
1 šálek rozinek,
1 šálek hrubě nasekaných datlí,
2,5 šálku sladového octa,
4 šálky třtinového cukru,
1 lžička soli,
2 lžíce mletého zázvoru,
2 lžička muškátového oříšku
Jak na to?
Do velkého hrnce dejte nakrájenou cuketu, cibuli, jablka, přidejte zbytek přísad a koření a promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude všechno krásně spojené. Hrnec odstavte z plotny, nechte vše vychladnout a propasírujte. Pak naplňte sterilované sklenice a uzavřete je (pod víčkem nechte asi 1 cm). Ujistěte se, že jsou víčka čistá, teprve pak je našroubujte. Uložte na chladné místo, kde by vám mělo čatní vydržet až 12 měsíců. Po otevření skladujte v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.
Zkuste tenhle recept na cuketové čatní, které si oblíbilo i Její Veličenstvo královna Alžběta II.