|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Dům
I rohové bytové doplňky jako koš na prádlo mohou hezky vyplnit prázdný kout 

Pokud doma bojujete s každým centimetrem, dejte šanci nábytku, který vyplní každý prázdný kout

15. října 2020 10:53 / Depositphotos
 0   0
V mnoha domácnostech lidé řeší nedostatek místa nebo úložného prostoru. Přitom rohy místností jsou nevyužité. A to je chyba, existuje totiž široká škála rohového nábytku, který tento problém vyřeší raz dva.

Rohový nábytek je velmi praktický, přitom na něj lidé často neprávem zapomínají. Kam všude se hodí?

  • do místností s mnoha okny a dveřmi
  • do malých bytů
  • do úzkých místností

Velkou výhodou rohového nábytku je, že místnost nijak nezužuje ani nezkracuje, jen jednoduše vyplňuje prázdný prostor v rohu místnosti.

Až se začnete o rohový nábytek blíže zajímat, možná vás překvapí, kolik možností vám dnešní trh nabízí. Nejen rohové sedačky nebo skříně, ale i komody, příborníky, vitríny knihovny, rohové televizní stolky, police, jídelní lavice či pracovní stoly. A nemusíte se omezovat jen na klasický nábytek, k dostání jsou i různé rohové bytové doplňky od košů na prádlo až po stojan na květiny.

Rohová sedačka

Při výběru nové sedačky do obýváku můžete zvolit klasický dvojsedák či trojsedák, rohovou sedačku do tvaru L nebo sedačku do tvaru U. Právě rohová sedačka do L se těší velké oblibě. Díky ní totiž maximálně využijete prostor v místnosti. Zatímco na rovný trojsedák posadíte vždy jenom tři lidi, rohová sedačka postavená na tom stejném místě nabídne sezení čtyřem až pěti lidem, aniž by zabírala o moc víc prostoru. Využijete „slepého“ místa v rohu, který by jinak zůstal prázdný.

Některé rohové sedačky jsou navíc rozkládací, takže je snadno proměníte v prostorné dvojlůžko. Můžete na něm příležitostně přespat vy nebo vaše návštěva. Navíc vám mohou nabídnout úložný prostor, do kterého uložíte třeba povlečení nebo sezonní oblečení. V malých bytech je k nezaplacení.

Rohová police či regál

Také rohové police či regály dokáží prázdné kouty skvěle využít. Jen si dopředu dobře rozmyslete, co budete do polic dávat a věnujte pozornost jejich nosnosti. Police a regály v rohovém provedení se hodně uplatní nejen v obývacím pokoji, ale také v kuchyni. Jde zároveň o nejlevnější variantu ukládání do rohu.

Rohová šatní skříň

Rohové šatní skříně najdou uplatnění rovněž kdekoliv, i na chodbě nebo v ložnici či dětském pokoji. Pokud je prostor opravdu malý, můžete jej provzdušnit tak, že vyberete rohovou skříň se zrcadly. Když budete rohovou šatní skříň vybírat, zaměřte se na to, jak dobrý přístup je do rohové části skříně. Rohová skříň může svým vnitřním uspořádáním připomínat malou šatnu.

Rohový televizní stolek

Televizi lze umístit na zeď nebo na stolek. Výhodou stolku je, že získáte prostor i na nejrůznější drobné televizní vybavení. A existují i rohové televizní stolky. Počítejte ale s tím, že z hlediska pozorovacích úhlů nemusí být vždy ideálním řešením. Tento handicap lze vyřešit tím, že si pořídíte rohový stolek na kolečkách, pak si obrazovku natočíte přesně podle svých potřeb.

Rohová jídelní lavice

V minulosti se rohové lavice objevovaly snad v každé druhé kuchyni. Po letech útlumu se tento prvek opět vrací na výsluní. Kromě toho, že jídelní lavice poskytnou prostor pro hodně strávníků, ještě v sobě mohou ukrývat nemalý úložný prostor. O tom, že lavice v kuchyni ušetří spoustu místa, jsme psali zde.

Rohová skříňka či vitrína

Rohová skříňka většinou mívá police, může však mít i zásuvku. Police mohou být otevřené, nebo ukryté za plnými či prosklenými dvířky. Výběr je opravdu široký. Pořídit si můžete i celoprosklenou vyšší skříňku, tedy vitrínu. Některé mají v sobě zabudované také LED osvětlení, což vypadá velmi hezky.

Rohový psací stůl

Pokud máte nedostatek prostoru a potřebujete do něj vtěsnat i pracovní stůl, opět je řešením rohová verze. K dostání jsou i rohové stoly doplněné o komodu. Takové sestavy nabízejí podstatně více úložného prostoru. Vždy si ale ke stolu nejdříve v obchodě sedněte, ať máte jistotu, že máte dostatek prostoru také na nohy a zasunutí židle.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu