|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Ostatní
I jednoduchá výzdoba udělá parádu 

Podzimní dekorace na hrob dokážete vyrobit i sami. Vyjdou vás na za zlomek ceny

28. září 2020 12:56 / Depositphotos
 0   0
Podzim více než jiné roční období vybízí k tomu zajít na hřbitov a zavzpomínat na své blízké. Pokud jste zvyklí každoročně utrácet peníze za vzpomínkové dekorace, zkuste jít letos jinou cestou. Vyrobte je sami.

I když je venku chladno, můžete vyrazit do přírody na procházku a při té příležitosti posbírat nejrůznější přírodniny, ze kterých pak doma vytvoříte jedinečné dekorace. Nemusí jít ale jen o výzdobu oken, stolu či jiných částí interiéru. Z přírodnin můžete vykouzlit i pěkné dekorace na hrob. Dají se sice bez problémů pořídit i v obchodě, ale jsou často zbytečně předražené a navíc nemusejí vždy odpovídat vašemu vkusu.

Hodně lidí vyřeší výzdobu hrobu tak, že pořídí v květináči chryzantémy, macešky, vřesy a podobně. Určitě to není chyba, květiny hýří barvami a vypadají moc dobře. Není ale na škodu ke klasické výzdobě dodat ještě jinou dekoraci, klidně i ručně vyrobenou.

Materiál

Pokud se pustíte do vlastnoruční výroby dekorace na hrob, měli byste mít po ruce dostatek přírodnin. Nejen různých větviček, hodit se vám budou i šišky, mech, kůra ze stromů, kaštany, šípky, hloch, mochyně, slaměnky, chvojí, barevné podzimní listí, ořechy, šlahouny břečťanu a další. Je to jen na vaší fantazii.

Nemusíte se bát ani umělých materiálů. Jejich výhodou je, že dlouho vydží. Přitom lze sehnat i docela vkusné umělé dekorace, třeba maličká jablíčka, různé barevné bobule připomínající třeba jeřabiny a podobně.

Nebojte se barev

Někdo dává přednost umírněné barevné variaci a vytvoří dekoraci jen v kombinaci zelené a hnědé, případně bílé barvy. Nikde ale není psáno, že hřbitovní dekorace musí vypadat smutně. Příroda nabízí spoustu barev a byla by škoda je nevyužít. Ať už jde o červené, oranžové, žluté nebo třeba fialové odstíny. I růžová se může na hřbitově hezky vyjímat. Nebojte se proto kombinovat.

Bez čeho se neobejdete

Pro výrobu dekorací je pochopitelně klíčový materiál, ale nesmíte zapomenout ani na další maličkosti, které vám práci zjednoduší a v mnoha případech se bez těchto pomůcek vůbec neobejdete. Jde například o nůžky, tavnou pistoli nebo aranžovací drát. Pokud se chystáte vytvořit věnec, pořiďte si také korpus. K dostání jsou korpusy i jiných tvarů, oblíbené jsou naříklad tvary srdce nebo koulí. A když se rozhodnete vytvořit aranžmá v truhlíku nebo v květináči, bude se vám hodit aranžovací hmota, do které přírodniny snadno zapícháte. V naší fotogalerii pod článkem se můžete inspirovat. Uvidíte, že mnohé krásné dekorace zvládnete i sami. O tom, jak si za pár korun vytvořit krásné hezké dekorace do bytu, jsme psali zde.

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu