|  HOBBY
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Ostatní
Zkoušeli jste opětovně využít čajové sáčky? 

Nevyhazujte použité čajové sáčky a kávový lógr. Pár užitečných tipů, jak je využít

13. května 2017 10:04 / Shutterstock
 63   1
Většina z vás pije čaj nebo kávu každý den, a pak jednoduše vyhodí použité čajové pytlíky nebo kávovou sedlinu. Ale věděli jste, že mohou být znovu použity mnoha způsoby, které zajistí aby vaše vlasy byly lesklejší, vaše rostliny vyživené a aby váš domov voněl lépe?

Opětovné použití je nejen šetrné k životnímu prostředí, je také mnohem zdravější alternativou k chemickým výrobkům, které byste jinak použili.

Provoní vaše ruce

Vaše ruce mají tendenci být cítit po vaření, a to zejména pokud jste pracovali s česnekem, cibulí nebo rybami. Chcete-li se zbavit zápachu, mněte si ruce buď čajovými lístky, nebo kávovou sedlinou před umytím mýdlem a vodou.

Osvěžte svou lednici

Postupem času může vaše lednice začít být cítit potravinami, které jsou uloženy uvnitř. Chcete-li ji osvěžit a zbavit zápachu, vložte malou otevřenou sklenici do lednice a přidejte použitou (sušenou) sedlinu každý den, dokud se sklenice nezaplní. Jakmile je nádoba plná, omyjte ji a začněte znovu. Káva pohlcuje pachy z okolního prostředí. Můžete ji použít na jiných místech než je kuchyně, například v koupelně.

Zklidněte vaši pokožku od vyrážky nebo popáleniny

Pokud vás pokousal nebo pobodal hmyz, můžete použít použitý čajový sáček na inkliminované místo a tím bolest zmírnit. Můžete také použít použité čajové sáčky na drobné popáleniny, včetně spálení od slunce. Je-li vaše pokožka podrážděná na více místech, stačí přidat použité čajové lístky do vany.

Výživa pleti

Čaj a káva jsou oba prospěšné pro vaši pokožku. Místo toho, abyste používali oční krémy na uklidnění opuchlých očí, použijte čajové sáčky, které předem necháte v lednici a pak je aplikujete na vaše oči každý den deset minut. Pro vaši pleť je rovněž zdravé vetřít jemnými krouživými pohyby směs použité kávové sedliny a olivového oleje.

Hnojivo pro vaše rostliny

Jak čaj, tak káva jsou baleny s přírodními živinami, které jsou pro vaše rostliny mnohem lepší, než umělé rostlinné hnojiva. Káva je velmi kyselá, proto je potřeba ji použít pouze pro rostliny, které vyžadují kyselé podmínky, jako jsou rajčata, ředkvičky, mrkev a růže. Čaj je méně kyselý, zejména pokud se smíchá s vodou, takže jeho použití je vhodné pro rostliny, které nevyžadují kyselé podmínky. Stačí ho nechat přes noc v konvi a pak pokropit rostliny.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu