|  HOBBY
čt 19. září, svátek má Zita, zítra Oleg
Zahrada
Pohled na trávník spálený od slunce není veselý 

Co dělat, pokud vám slunce spálilo trávník. Nezoufejte, dá se ještě zachránit

11. srpna 2020 07:23 / Pixabay
 0   0
Horka posledních dní dokáží trávníku pořádně ublížit. Obzvláště tehdy, když nemáte možnost jej pravidelně zalévat. Pokud zjistíte, že vám slunce spálilo pažit a místo zelených stébel se díváte na žlutobílá kola, nezoufejte. Vše se dá ještě zachránit.

Posekali jste zahradu a po návratu z dovolené vás vyděsil pohled na zbídačený spálený trávník? Nejste v tom sami, podobný problém řeší každoročně obrovské množství lidí. Nejen ti, co se vracejí z dovolené, ale i chataři, kteří před odjezdem domů posečou trávník a po opětovném příjezdu se jen bezmocně dívají na vypálená místa v trávníku. Neseďte s rukama v klíně a podnikněte několik kroků, které povedou k záchraně vašeho zeleného koberce.

Pochopte příčinu

Než se pustíte do záchrany trávníku, měli byste si uvědomit, proč vypálená místa vůbec vznikla. Protože pokud nepochopíte, že letní sečení pažitu má svá pravidla, můžete žlutá vypálená kola zachraňovat znovu a znovu.

V horkých letních měsících byste nikdy neměli sekat trávník na nejnižší možnou úroveň, což bývá kolem dvou centimetrů. Zlikvidujete tak totiž prakticky veškerou listovou plochu a travní drn ztratí ochranu. Slunce potom velmi snadno zbylý porost spálí, často i s povrchovými kořínky. Vždy se proto snažte trávník sekat na trochu vyšší délku, ať má rostlina šanci se s horkými slunečními paprsky lépe vyrovnat.

Začněte hráběmi

Když už ale žlutá spálená místa v trávníku vznikla, začněte pracovat na jeho záchraně. Ze všeho nejdřív si vemte do rukou jemné hrábě a zlehka zaschlé zbytky trávy vyhrabejte. Hlavně moc na hrábě netlačte, ať trávník úplně nezlikvidujete.

Vodní lázeň

Jakmile máte spálenou plochu vyhrabanou, začněte ji zalévat, a to třikrát až pětkrát denně, vždy proudem vody po dobu asi pěti minut. Řiďte se však vždy aktuální situací. Nesmíte totiž zasaženou plochu přemokřit natolik, že by vám na ní vzniklo bahno. Pokud není poškození trávníku příliš hluboké, zregeneruje se tímto způsobem poměrně rychle.

Na hnojivo zapomeňte

Mnoho neznalých lidí napadne, že trávníku dodají živiny pomocí hnojiva. To je ale zásadní chyba. Na vypálená místa hnojivo nepatří. Docílili byste maximálně toho, že by mohlo dojít k dalšímu spálení nadzemní i podzemní části pažitu. Takže hnojivu se raději v době záchrany vyhněte širokým obloukem. Teprve až tráva znovu trochu vyroste, můžete jí dopřát poloviční dávku hnojiva určeného pro výživu travních porostů a můžete ji také začít sekat. Volte ale větší výšku, ať oslabený trávník necháte pořádně zregenerovat a hlavně zesílit.

Co dělat, když nic nepomáhá

Pokud se do dvou týdnů trávník sám nevzpamatuje, můžete na nejvíce poškozené plochy dosypat a hráběmi do země zapravit speciální substrát pro výsev trávníku a holiny vhodně zvolenou travní směsí dosejte. Pak postupujte stejně jako při jarním výsevu. A pokud máte problém trávník pravidelně zalévat, vyhněte se opětovnémmu problému s vypálenými koly tím, že pro výsev použijete travní semeno, které je vyloženě vhodné dát na stanoviště s horšími závlahovými podmínkami. Roste pomaleji a hlavně lépe přečká krátkodobá období sucha. O tom, jak založit nový trávník, jsme psali zde

Fotogalerie
Helena Malá | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu