|  BYDLENÍ
pá 22. listopadu, svátek má Cecílie, zítra Klement
Tipy a inspirace
Zkuste naše tipy, které vám mohou usnadnit život 

Zajímavé tipy a vychytávky, které vám usnadní práci v kuchyni

14. listopadu 2017 14:43 / Shutterstock
 1   1
Často se ocitneme při vaření a různých domácích pracích v situacích, kdy víme, jak bychom mohli postupovat, ale buď nemáme vhodné zařízení nebo je způsob práce, jak ho známe příliš zdlouhavý. Následující tipy vám mohou usnadnit život.

Oddělení žloutku od bílku

Místo klasického přelévání obsahu vajíčka z jedné poloviny skořápky do druhé můžeme vyzkoušet oddělení žloutků pomocí PET lahve. Potřebný počet vajec vyklopíme do nádobky. Prázdnou PET lahev stiskneme a přiložíme otevřeným hrdlem ke žloutku. Uvolníme lahev a nasajeme žloutek, který následně můžeme opětovným stiskem lahve umístit do jiné nádoby. Jde to velmi rychle a prázdnou lahev máme obvykle po ruce.

Citronová šťáva

Citron je velmi zdravý a plný vitamínů. Pokud chceme zakapat salát nebo jiný pokrm, musíme citron rozříznout a mačkáme ho. Přitom mohou spadnout do jídla i jádra nebo se citronová šťáva rozstříkne po kuchyňské lince. Zkuste místo složitého manipulování s citronem a případného vymačkávání na lisu udělat do citronu malou dírku pomocí zaostřené špejle nebo párátka. Potom prostě citron zmáčkněte a šťáva bude kapat tam, kam chcete a bez semínek.

Pokud chcete citron zbavit šťávy celý, poválejte ho po rovné desce. Dlaní hodně tlačte. Pak umístěte citron nad sklenici a rozřízněte ho. Většina šťávy vyteče hned po rozříznutí. Zbytek bezpečně domačkáte.

Výrobník ledu

Je pravděpodobné, že v nadcházejícím teplém počasí budete chtít ochladit různé nápoje pomocí ledu. Jedna vanička, která je součástí lednice nestačí. Navíc je z tuhého plastu a kostky se z ní někdy obtížně dostávají. Pokud spotřebujete bonboniéru, zbyde vám plastový nosič čokoládových bonbónů. Ten můžete naplnit vodou a vložit do mrazáku. Led velmi jednoduše vymáčknete.

Bylinky po polévky

Výrobník ledu můžete použít i jako zajímavou možnost uchování čerstvých bylin pro použití při vaření. Do jednotlivých políček vaničky umístíme bylinky a zalijeme vodou případně olejem či rozehřátým máslem. Posléze dáme zmrznout a při vaření vždy jen vyklopíme příslušný počet dávek do pokrmu.

Ostření nožů

Nože je třeba brousit, aby vaše práce v kuchyni měla spád. Někdy ale není brousek po ruce. V takovém případě můžete použít místo brousku dno porcelánového hrníčku. Tam se nachází obvykle nenaglazovaný kroužek, pomocí kterého krásně přibrousíte nůž. Přejíždějte ostřím od zadní části ke špičce z jedné i druhé strany. 

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu