|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Tipy a inspirace
Káva je skvělý neutralizátor pachů. 

Účinné čištění, odstranění zápachu, pleťový peeling a jiné využití kávy v domácnosti

05. května 2022 11:18 / Unsplash
 0   0
Káva je vskutku kouzelná. Nejenže nás po ránu umí pořádně nakopnout, ale také nabízí široké spektrum využití v kosmetice i domácnosti. Většina lidí po uvaření kávy vyhodí sedlinu, existuje však mnoho skvělých způsobů, jak ji znovu použít.

Kávový peeling

Pleti prospívá pravidelná exfoliace, která odstraňuje odumřelé kožní buňky. Zlepší celkový stav pokožky, ale také jí umožní přijímat více živin z hydratačních produktů. Použijte kávovou sedlinu, smíchejte s olivovým nebo kokosovým olejem. Poté jemnými krouživými pohyby masírujte pokožku. Kofein zvýší průtok krve a zanechá vaši pleť hedvábně hebkou a zářivou!

Oplach vlasů

Káva je vskutku univerzální. Její jedinečné účinky mohou pocítit i vaše vlasy. Kofein stimuluje přirozený růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a dodává jim lesk. Jednoduše vmasírujte použitou kávovou sedlinu do vlasů, nechte několik minut působit a následně opláchněte. Pokud máte světlejší odstín, buďte s kávou opatrní, může zabarvovat pramínky.

Pohnojte rostliny

Kávová sedlina je plná živin – obsahuje dusík, který poslouží jako výborné hnojivo pro rostliny. Nalijte ji ke kořenům a uvidíte, jak se vašemu záhonu bude skvěle dařit!

Odstraňte zápach

Trápí vás zapáchající boty? Káva je výborným pomocníkem, jelikož neutralizuje pachy. Nasypte kávu do punčochy či ponožky, zauzlujte a vhoďte pytlíček do bot, které chcete zbavit zápachu. Pro větší účinek nechte působit přes noc. Vyžití najdete i v lednici. Umístěte dovnitř misku kávové sedliny, abyste eliminovali pachy potravin.

Kruhy pod očima

Děsí vás po ránu pohled do zrcadla na kruhy pod očima? Zatímco pití kávy by vám moc neprospělo v řešení problému, její vnější aplikace naopak působí skoro až zázračně. Jednoduše zkombinujte čerstvou sedlinu s vaječným bílkem a aplikujte na oblast pod očima pro rychlé ošetření. Obklad zredukuje výskyt tmavých kruhů a otoků.

Pomoc s celulitidou

Celulitida je naprosto přirozená, není důvod se za ni stydět. Přesto se jí mnozí z nás chtějí zbavit. Kávová sedlina může pomoci snížit výskyt celulitidy tím, že odbourá tukové zásoby a zvýší průtok krve do postižené oblasti. Smíchejte kávovou sedlinu s vodou a kokosovým olejem, a poté zhruba 10 minut masírujte dané místo. Proceduru opakujte 2x týdně.

Přírodní čistič

Doplňte svou čistící výbavu! Díky jemným zrníčkům, které kávová sedlina obsahuje, vydrhnete i takový povrch, který dlouho odolával. Vyhnete se tak agresivním chemikáliím. Sedlinu můžete použít téměř na cokoliv, vyhněte se však porézním povrchům.

Vyčistěte své hrnce a pánve

Díky hrubé struktuře kávové sedliny je ideální pro drhnutí těžko čistitelného kuchyňského náčiní. Použijte ji k oškrábání nádobí a odstranění připečeného jídla z hrnců a pánví.  Nezapomeňte důkladně opláchnout.

Přírodní barvivo

Asi téměř každý zažil skvrny, které zanechala káva. Lze ji použít jako skvělé přírodní barvivo, které je netoxickou alternativou. Stačí znovu namočit kávovou sedlinu, s níž obarvíte, co potřebujete – oblečení, papír, a dokonce i velikonoční vajíčka!

Psali jsme také: Nebaví vás neustálý koloběh uklízení? Dodržujte pár jednoduchých rad, které vám pomohou mít dům čistý po celý rok

Zdroje: experthometips.com, goodhousekeeping.com, purewow.com

Pavla Krejčí | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu