|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Interier
Do stinných místností je potřeba vybrat jen konkrétní druhy rostlin 

Nejoblíbenější stínomilné pokojovky, které rozzáří i ten nejtmavší kout

23. srpna 2021 13:34 / Depositphotos
 0   0
Toužíte po domě plném rostlin, ale máte v něm málo světla? Žádný problém, i tak je to možné. Je však potřeba vybrat speciální druhy pokojových rostlin, které se obejdou bez slunce. V tomto článku vám proto ukážeme těch deset nejoblíbenějších.

Rostliny, které skvěle prosperují ve stínu a skoro vůbec nepotřebují sluneční svit, pochází velmi často z podrostů pralesů. Právě tam totiž dopadá pouze malá část slunečních paprsků. Mezi populární stínomilné pokojové rostliny patří například některé druhy kapradin, dále marantovité či áronovité rostliny, a také fíkusy.

1. Difenbachie

Difenbachie je nádherná rostlina, která dorůstá i větších rozměrů. Dařit se jí bude jak ve stínu, tak na světle. Můžete s ní proto doma manipulovat. Je pozoruhodná pro své vzorované listy se specifickou kresbou. Pozor však na děti a domácí mazlíčky, neboť je difenbachie jedovatá.

2. Tchýnin jazyk

Pokojovka zvaná tchýnin jazyk je jednou z velmi odolných květin. Navíc si můžete vybrat tchýnin jazyk buď s tmavě zelenými žíhanými listy, nebo poté i kultivary se žlutými okraji. Existuje dokonce i trpasličí verze této pokojové rostliny.

3. Zelenec

Zelenec je oblíbenou pokojovou rostlinou našich babiček. Rostlina má tenké delší listy buď v zelené, žluté nebo bílé barvě. Jeho pěstování zvládne naprosto každý a zálivka bude naprosto dostatečná jednou do týdne.

4. Dracéna

Velmi populární jsou rostliny označované jako dracény. Možná jsou oblíbené kvůli tomu, že vypadají jako malé palmy, i když s nimi nemají nic společného. Navíc vám budou prospívat i při velmi malé zálivce. Dejte si však pozor na přemokření, to dracény nesnesou.

5. Zamiokulkas

O zamiokulkasu se říká, že zvládne všechno. Pokud tedy chcete vyzdobit ty nejtmavší pokoje jasně zelenými rostlinami, volte zamiokulkas. Tato rostlina má tlusté dužnaté listy a zásobní hlízy v kořenech, takže zvládne nepravidelné zalévání.

6. Fíkus

Typickou a oblíbenou pokojovou rostlinou je fíkus. Jeho výhoda je v tom, že prospívá ve stínu, roste i do velkých výšek, dá se skvěle vytvarovat, a proto vám tato rostlina vyplní každý tmavý roh nebo i jiné výklenky. Dále čtěte: Geniální návod, jak zachránit schnoucí orchidej. Tyto 3 tipy jí vrátí svěžest i vitalitu, navíc pokvete jako divá.

Zdroj: housebeautiful.comgardenersworld.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu