|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Exterier
Zahradní domky se dají vytápět 

Připravte zahradní domek na zimu. Vyberte si vhodnou variantu topení

18. srpna 2021 10:36 / Pixabay
 0   0
Zahradní domky nejčastěji slouží jako sklad sezonního nářadí. Je-li větší, může posloužit i jako dílna nebo poskytnout prostor pro posezení s přáteli. Abyste je mohli přivítat i v zimě nebo kutit, bude nutné vyřešit jeho vytápění.

Možností pořízení vhodného topení do menších prostor je několik. Dnešní přístroje a systémy už nejsou tak finančně náročné jako dřív. Navíc jsou výkonnější a energeticky šetrnější.

Infrapanely

Tyto tepelné panely vyzařují takzvané sálavé teplo. Principiálně ohřívají objekty a osoby, nikoliv vzduch. Tím pádem nemusí být tak výkonné a přitom poskytují vynikající tepelnou pohodu. Infrazářiče mohou vypadat například jako obrazy, proto mohou být velmi estetickým doplňkem interiéru. Toto řešení je vhodné i pro alergiky, jelikož nezpůsobuje víření prachu. Navíc neprodukuje žádné škodliviny, proto jej lze bezpečně použít i v uzavřených prostorách.

Infrazářiče účinkují velmi rychle. Jsou lehké, cenově dostupné a jsou přenosné. Halogenové a infračervené zářiče ohřívají vzduch v prostoru, kam je namířená jejich parabola, proto musí být vhodně umístěné. V nabídce prodejců jsou různě výkonné přístroje, pořídit si tedy můžete přesně ten, který bude vyhovovat velikosti vyhřívaného prostoru. K jeho provozu postačí pouze elektrická zásuvka.

Rychlý ohřev vzduchu

Teplovzdušné ventilátory fungují tak, že elektrický proud rozžhaví topné spirály a ventilátor se postará o distribuci teplého vzduchu do prostoru. Výhodou je, že se vzduch ohřívá velmi rychle. Nevýhodou pak to, že tyto přístroje nemají tepelnou setrvačnost a po vypnutí ihned přestávají hřát. Nejsou také vhodné pro alergiky, jelikož víří prach. Čtěte také: Jakou zeleninu vysadit v srpnu, abyste stihli sklidit ještě na podzim

Klasický přímotop

Klasický elektrický přímotopný konvektor funguje tak, že zespodu nasává studený vzduch, který se průchodem přes přímotop ohřívá a do místnosti se nakonec shora vrací vzduch horký. Tento druh vytápění je energeticky náročný. Výhodami jsou přenosnost přístroje, tepelná setrvačnost a dobrá využitelnost v malých prostorech. Alergici jej ale neocení, protože se na topném tělese přepaluje usazený prach.

Zdroj: Garden Affairs.

Fotogalerie
Anna Novotná | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu