|  BYDLENÍ
so 27. července, svátek má Věroslav, zítra Viktor
Tipy a inspirace
Orchidej, která dlouhodobě neprosperuje, potřebuje náležitou péči 

Geniální návod, jak zachránit schnoucí orchidej. Tyto 3 tipy jí vrátí svěžest i vitalitu, navíc pokvete jako divá

21. srpna 2021 08:35 / Depositphotos
 0   0
Orchideje jsou jedny z nejčastěji pěstovaných květin v domácnosti. Obecně péče o tuto rostlinu nebývá příliš náročná. Když vám však přestane kvést nebo začne schnout, nezoufejte, není třeba ji hned vyhazovat. Stačí několik málo kroků k tomu, aby se orchidej vzpamatovala.

Orchideje, zejména rodu Phalaenopsis, jsou naprosté královny pokojových květin. Dokážou okna vyzdobit takovým způsobem, jako žádné jiné květiny. Navíc jsou orchideje k dostání v mnoha barvách, možná i proto jsou tolik oblíbené. Problém však nastává tehdy, když nekvetou a neprosperují tak, jak bychom si představovali. V horším případě poté začnou schnout a opadávat. Zkušení pěstitelé však ví, že toto není důvod orchidej vyhazovat. Existuje několik způsobů, jak ji přivést rychle k životu.

Rozpoznání orchideje nemocné a odpočívající

Mnoho pěstitelů žije v přesvědčení, že pokud orchidej delší dobu nekvete nebo kvete pouze málo, tak strádá a může být nemocná. To však nemusí být vůbec pravda. Květina někdy skutečně potřebuje nabrat pouze trochu síly, aby mohla kvést. Je potřeba se naučit rozeznat orchidej nemocnou od té pouze odpočívající. Zaměřte se proto na příznaky. Pokud má orchidej nažloutlý odkvetlý květní stonek, tak je vše v pořádku. Pouze jej do jedné třetiny zastřihněte a vyčkejte, až orchidej nabere sílu.

Nemocnou orchidej poznáte tak, že má na první pohled zvadlé listy působící zároveň jako dehydratované. Pokud zvýšíte objem zálivky, většinou se nic nestane. Stejně tak si u nemocné orchideje můžete povšimnout žlutých, hnědých nebo dokonce černých skvrn. Pokud totiž listy zežloutly zcela a od středu zasychají, znamená to, že jsou kořeny orchideje silně poškozeny. V tomto případě se můžete pokusit jí vrátit vitalitu následujícími tipy. Je však třeba upozornit na to, že pokud je poškození kořenů výrazné, nejspíš se orchidej už nevzpamatuje.

1. Zkontrolujte kořeny a nemocných se zbavte

Prvním krokem k záchraně schnoucí orchideje je kontrola kořenů a zbavení se těch, které jsou viditelně nemocné. Během celého procesu však musíte být maximálně opatrní, neboť kořeny orchideje bývají silně propletené, a je tak snadné poškodit i ty zdravé. Proto opatrně vyjměte orchidej z květináče a všechny nažloutlé, nahnědlé nebo dokonce černé kořeny odřízněte. Zdravé kořeny jsou takové, které jsou zbarvené do zelena nebo do šeda.

2. Odstraňte houbovité části na kořenech

Druhá věc, kterou je potřeba z kořenů odstranit, jsou všechny podezřele měkké nebo houbovité části. Ty bývají totiž původcem všech houbovitých onemocnění orchidejí. Poznáte je i podle hmatu, kdy jsou kořeny napadené houbovitou nemocí výrazně měkčí než kořeny zdravé. Po odstranění těchto nemocných částí orchideje nakonec kořeny ošetřete 3% peroxidem vodíku, který zničí všechny zbývající choroboplodné zárodky, které nejsou na oko viditelné, a také další škůdce. Kořeny nenamáčejte vodou.

3. Umístěte orchidej do nového květináče

Posledním krokem je umístění ošetřené orchideje do nového květináče. Pokud chcete použít ten stávající, tak je potřeba ho velmi důkladně vydezinfikovat. Je potřeba, aby byl květináč průhledný a měl dostatek otvorů nejen na dně, ale také po stranách. Je to z toho důvodu, aby ke kořenům stále proudil vzduch i světlo. Nakonec, na dno květináče umístěte několik kousků polystyrenu, který bude sloužit jako drená,ž a máte hotovo. Můžete přesadit orchidej. Pokud orchidej neměla skutečně nenávratně poškozené kořeny, měla by se v blízké době vzpamatovat. Dále čtěte: Zbavte se plísně na zdech jednou provždy.

Zdroj: pottedpixie.com, orchidfriends.com, wikihow.com, repotme.com.

Fotogalerie
Zuzana Procházková | Magazín PLUS+
Zavřít reklamu